Bedrijf in beeld

Ketensamenwerking – en integratie als toekomstperspectief

Potplantenkwekerij van der Does is al sinds 1967 in Woubrugge gevestigd. Ooit begonnen als kwekerij van onder andere komkommers, heeft het bedrijf zich in de afgelopen 43 jaar ontwikkeld tot een toonaangevende kwekerij van Campanula’s, Cyclamen en Helleborus. Bij bewoners in en om Woubrugge is het bedrijf aan de Tuindersweg vooral bekend om de bloemenwinkel die vooraan de kwekerij gevestigd is.

Eigenaar Henri van der Does runt het bedrijf met zijn moeder. Zijn moeder is verantwoordelijk voor de bloemenwinkel, hijzelf voor de potplantenkwekerij. Henri: “Onze potplantenkwekerij bestaat uit drie locaties, met in totaal 2,5 hectare kas en in totaal 1 hectare buitenveld. Twee locaties aan de Tuindersweg in Woubrugge en een locatie in Kudelstaart. De laatstgenoemde wordt vanaf 2004 gehuurd omdat uitbreidingsmogelijkheden in Woubrugge niet voorhanden waren.”

Jaarrond bloeiende potplanten

Henri produceert met een team van ongeveer 7 vaste medewerkers en 6 fulltime uitzendkrachten jaarrond bloeiende potplanten. Henri: “In de periode van augustus tot en met februari produceren we Cyclamen en Helleborus. In de periode van februari tot en met augustus Campanula. De verkoop, planning en het oppotten van de plantenstekken gebeurt centraal op een van de locaties in Woubrugge. Het produceren en verwerken van de planten voor de klanten gebeurt vervolgens decentraal in Woubrugge en Kudelstaart.”

Ketensamenwerking en -integratie

Cyclamen is een zeer bekende potplant die door heel veel kwekers geteeld wordt. Voor cyclamenkwekers is het niet makkelijk zich in die markt te onderscheiden. Campanula en Helleborus geldt dat veel minder, maar de planten zijn bij een groter publiek ook minder bekend. Reden voor Henri om ten aanzien van de vermeerdering van de stekken en de marketing van de planten samenwerking te zoeken met een aantal kwekers. Samen met twee collega-ondernemers in Nederland zet hij onder de merknaam Gold Collection een aantal kwalitatief vooraanstaande soorten Helleborus op de markt. Wat Campanula’s betreft gaat de samenwerking aanzienlijk verder dan dat.

Henri: “Een aantal vooraanstaande Campanula-kwekers in Nederland hebben zich verenigd in telersvereniging Addenda®.  We hebben deze vereniging in 2008 opgericht om onder andere de marketing van het product Campanula meer vorm en inhoud te geven. Inmiddels hebben we een gezamenlijke stekproductie  in Kenia en brengen we de door ons geteelde Campanula’s op de markt onder onze eigen merknaam Addenda®. Daarnaast werken we exclusief samen met een veredelaar van Campanula’s. Dit is voor de manier om ons te onderscheiden op de consumentenmarkt en de afzet van het product op een gecoördineerde manier uit te breiden.”

Productinnovatie

Addenda® loopt met deze vorm van ketensamenwerking- en integratie voorop in de branche. Henri is ervan overtuigd dat deze manier van ketenverkorting de toekomst is. Althans, daar waar het kan; de markt van Cyclamen is bijvoorbeeld te divers, te groot en te versnipperd geworden. In die markt kunnen kwekers zich alleen onderscheiden door productinnovaties.  Zo teelt Henri als eerste Cyclamenkweker in Nederland onder de naam ‘Twoweeks bloom’ snijcyclamen (bloemen). Henri: “Ik ben nu een aantal jaar bezig om de snijcyclaam te ontwikkelen en op de markt te zetten. Langzaam groeit de markt en hebben we een aantal vast klanten.  Ik beleef daar veel plezier aan, ook omdat ik heel veel positieve reacties uit de markt krijg!”