Skip to main content

Groot in een kleine productgroep

Aan de Noorderhemweg in Roelofarendsveen runt Jeroen Hogenboom samen met zijn ouders een bloemkwekerij. Jeroen is daarmee de derde generatie binnen het bedrijf, zijn vader de tweede. (O)pa Hogenboom startte ooit het bedrijf als groentekweker, maar stapte naar verloop van tijd over op de bloementeelt.

Phloxen van goede kwaliteit
Hogenboom brengt gedurende het hele Nederlandse oogstseizoen van Phloxen – april tot en met oktober – de bloem in de kleuren roze, wit en paars op de markt en onderscheidt zich met name door een goede kwaliteit.  Phloxen zijn bloemen die vooral gebruikt worden voor boeketten. De bloem wordt alleen al op de Aalsmeerse veiling wekelijks door ongeveer 200 groothandelaren en bloemisten op de klok gekocht.

Specialisatie
Na jaren een diversiteit aan bloemen geteeld te hebben (onder andere chrysanten, Phloxen en tulpen) specialiseerden Jeroen en zijn ouders zich in 2006 in Phloxen. Door te kiezen voor een zogenaamde monocultuur, kunnen Jeroen en zijn vader het bedrijf efficiënter inrichten, meegaan met de schaalvergroting in de sector en zich ook bezighouden met innovaties van zowel het gewas Phlox als de teelt. Of zoals Jeroen het zelf zegt: “Liever een grote speler in een kleiner product, dan een kleine speler in een grote product.” Anno 2010 kan niet anders geconcludeerd worden dat Hogenboom in die opzet geslaagd is: met een marktaandeel van ongeveer 30% in Nederland is het een toonaangevend bedrijf in de phloxenteelt.

Teelt, veredeling en vermeerdering
Het bedrijf van Jeroen bestaat uit 7.000 m2 kas en 10.000 m2 buitengrond. Phloxen worden zowel binnen als buiten geteeld. Het is een meerjarige teelt: het gewas blijft binnen twee jaar staan en buiten drie jaar en geeft tweemaal per jaar bloemen. In de winter werkt Jeroen met zijn ouders samen, tijdens de oogstpiek wordt er gewerkt met een vaste club uitzendkrachten en oproepkrachten. In de drukste periode werken er 14 mensen. Van oktober tot april werkt Jeroen samen met ouders aan de vermeerdering van stekken en de voorbereidingen op het nieuwe oogstseizoen.

Naast het telen van Phloxen, houdt Jeroen zich sinds 2006 ook bezig met de veredeling van nieuwe soorten. Dit jaar heeft hij de eerste door hem veredelde soorten op de markt kunnen introduceren. De nieuwe soorten onderscheiden zich in kleur of specifieke teelteigenschappen zoals bijvoorbeeld grotere bloemen, een grotere opbrengst per plant of een betere resistentie tegen ziekten.

Ondernemer in hart en nieren
Het is geen toeval dat Jeroen Hogenboom bij zijn vader in het bedrijf gestapt is. Zijn eerste schreden op het ondernemerspad zette hij al als 16-jarig jochie. Om zijn vakantiegeld bij elkaar te verdienen, huurde hij toen samen met een vriend een stuk land van 2.000 m2, waar ze zomerbloemen op teelden. Dat hij ooit zelfstandig glastuinbouwondernemer zou worden, stond voor hem vanaf dat moment vast.