Skip to main content

Hans van der Meer Astilbe

Sinds oktober 2009 is het glastuinbouwgebied in Nieuwe Wetering een nieuw, toekomstbestendig sierteeltbedrijf rijker: van der Meer Astilbe aan de Korte Oostweg. Eigenaren Hans en Els van der Meer vestigden zich op de voormalige tulpenbroeierij nadat zij hun bedrijf aan het Noordeinde in Roelofarendsveen moesten verkopen voor de ontwikkeling van het woningbouwproject het Braassemerland.

Tropenseizoen
Het seizoen 2009 – 2010 is voor Hans en Els een tropenseizoen geweest. Ze zijn vlak voor het seizoen – in oktober 2009 – op hun nieuwe bedrijf begonnen om daaropvolgend midden in het seizoen te verhuizen naar de nieuw gebouwde woning naast het bedrijf. Maar het resultaat mag er zijn: het nieuwe bedrijf ziet er verzorgd uit en is optimaal ingericht voor de teelt van Astilbes.

Tuin- en binnenplant Astilbe
Het echtpaar van der Meer is al ruim 12 jaar gespecialiseerd in het telen van Astilbes. Astilbes zijn potplanten die zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. De meeste consumenten kennen de plant echter vooral als tuinplant. Jaarlijks vinden ruim 240.000 door Hans en Els gekweekte Astilbes via groothandelaren en tuincentra hun weg naar de consument. Van der Meer Astilbe is daarmee de grootste producent van Astilbes in Nederland.

Het verkoopseizoen van Astilbes loopt van maart tot en met september. Om aan de vraag te kunnen voldoen beginnen Hans en Els al in december met het oppotten van de eerste planten. Astilbes hebben gemiddeld 8 tot 10 weken de tijd nodig om volgroeid te raken. Na het oppotten worden de planten in de kas geplaatst waar ze in de zogenaamde ‘bufferzone’ twee weken de tijd krijgen om te wortelen. In de ‘bufferzone’ staan de planten dicht bij elkaar en worden ze van bovenaf bewaterd. Na twee weken worden de planten in de kas uitgezet en via het principe van ‘eb-en-vloed’ gevoed met water en voedingstoffen.

Assortiment van 5 kleuren
Hans en Els verkopen het hele seizoen 5 kleuren planten. Zij telen daarvoor ongeveer 20 cultivars; het ene soort groeit namelijk beter in de winter en het andere soort weer in de zomer. Ze kopen het uitgangsmateriaal (de basisplant) in bij een vaste leverancier. Eenmaal afgeleverd op de kwekerij van Hans en Els wordt het uitgangsmateriaal in een vriescel bewaard tot het moment dat het opgepot wordt.

Hans en Els doen al het werk op de kwekerij samen. Hans houdt zich bezig met de teelt, de verkoop en het oogsten van de rijpe planten. Els maakt de orders van de klanten klaar, daarbij rekening houdend met ieders individuele wensen, bijvoorbeeld de rijpheid van de plant. Alleen op de zaterdagen worden ze geholpen door een vaste ploeg schooljongens en –meisjes: vanaf december met het oppotten en vanaf maart als het druk is ook met het oogsten.

Plezier in het vak
Uit alles blijkt dat Hans en Els van der Meer veel plezier hebben in het kweken en verkopen van Astilbes. Gedurende de rondleiding vertellen beiden enthousiast over hun werk en het product Astilbe. En ondanks hun drukke werkzaamheden vindt Hans altijd nog tijd om zich bezig te houden met het veredelen van nieuw Astilbesoorten. ‘Puur omdat hij het leuk vindt’ besluit Els lachend.

Meer informatie over Astilbes en het bedrijf van Hans en Els van der Meer vindt u op www.astilbe.nl