Skip to main content

Keuzes maken

Nadat we de coronaperikelen achter ons gelaten hadden, dachten we als sector de balans op te kunnen opmaken en over te gaan tot de orde van de dag. Tot in februari een nieuwe realiteit ontstond. Een realiteit die ons voor nieuwe uitdagingen plaatst, maar ook nieuwe kansen oplevert.

Corona bracht de tuinbouw in maart 2020 in eerste instantie een keiharde klap toe, waarna de sector weer opkrabbelde, er een relatief snel herstel volgde die tot een uitgangspositie leidde die weer perspectief voor de toekomst bood. Consumenten hadden het groen herontdekt en waren bereid om hiervoor ook de beurs te trekken. Tot in februari een nieuwe realiteit ontstond: de oorlog in Oekraïne.

De afzet naar Oost-Europa viel van de haak met een lagere prijsvorming tot gevolg. Exploderende gasprijzen die bij kwekers zonder positie tot paniek leidde, met onmiskenbare gevolgen. Kassen werden koud gezet waardoor de productie verplaatst werd in de tijd, wat op sommige momenten een stuwmeer aan producten opleverde die voor bodemprijzen van de hand gingen.

De volgende uitdagingen en vraagstukken dienen zich aan voor de sector. Waar halen we de energie vandaag? En voor welke prijs? Wat doet de inflatie met onze kostprijs? Alles wordt duurder zoals verpakkingen, potgrond, mest, transport én arbeid. De ondernemers in de sector zullen goed moeten rekenen om de juiste koers te houden en de juiste beslissingen te kunnen nemen. De individuele keuzes die gemaakt moeten worden zullen op sommige momenten ongetwijfeld weer tot onbalans in de markt leiden, met teleurstellingen tot gevolg.

Toch is er ook een positieve kant. De oorlog zal een keer beeïndigd worden, de energieprijs zal ooit weer dalen en consumenten zullen bloemen en planten blijven kopen. Er komen altijd, in iedere situatie, kansen voorbij die te verzilveren zijn. De tuinbouw heeft in het verlezen bewezen wendbaar te zijn en antwoorden te vinden op grote uitdagingen. Mede omdat ondernemers in onze mooie sector nooit hun passie verliezen, zoals ook blijkt uit de verhalen in deze nieuwsbrief. Ik hoop van harte dat door dit virtuele Rondje Tuinen uw beeld van de sector weer op scherp staat, én gericht op de toekomst.