Skip to main content

Rusland grootste stijger sierteeltexport

16 januari 2012

De export van bloemen en planten naar Rusland is het meest gestegen in 2011. Dat blijkt uit de statistieken van Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG) Bloemen en Planten.

De uitvoer naar Rusland klom met 28% naar een waarde van bijna € 200 miljoen. Het land staat hiermee op de zesde plaats in de top-10 van exportlanden.

Zweden was een andere belangrijke groeimarkt met een plus van 17%. De exportwaarde naar het Scandinavische land bereikte in het afgelopen jaar een totaal van bijna € 130 miljoen.

Ook de verkoop aan afnemers in Groot-Brittannië, dat op de tweede plaats staat in de rij van exportnaties, nam toe. De uitvoer naar dit land steeg 6% en vertegenwoordigde een waarde van € 744 miljoen.

Duitsland
Duitsland, het belangrijkste exportland, kocht voor € 1,57 miljard aan bloemen en planten in Nederland. Volgens HBAG Bloemen en Planten daalde de afzet met 2% in vergelijking met 2010.

In de top-5 prijken verder Frankrijk, Italië en België. Naar het eerste land nam de uitvoer iets toe, naar de laatste 2 iets af.