Skip to main content

Sierteeltsector veert op na slecht 2009

19 mei 2010

Met een jaaromzet van 3,8 miljard euro aan bloemen en planten realiseerde bloemenveiling FloraHolland vorig jaar voor het eerst sinds jaren geen omzetgroei. Maar in de eerste maanden van 2010 lijkt de sierteeltsector weer op te veren, zei algemeen directeur Timo Huges van de veiling vandaag in een toelichting op de jaarcijfers. De eerste vier maanden van 2010 nam de veilingomzet met bijna 7 procent toe. Dat was voor de helft toe te schrijven aan een hogere gemiddelde opbrengst voor de kwekers.

 

Om de gevolgen van de economische crisis het hoofd te bieden, bezuinigde FloraHolland vorig jaar fors. “We zijn erin geslaagd onze operationele kosten te verlagen”, zegt financieel directeur Erik Leeuwaarden, “en zonder dat er gedwongen ontslagen vielen. Ook voor onze klanten was 2009 een lastig jaar. Intussen helpt de zwakkere euro de Nederlandse exporteur van snijbloemen weer op het pad omhoog.”

FloraHolland investeerde in 2009 circa 40 miljoen euro in gebouwen, veiligheid en vernieuwing van de veilingklokken. Het resultaat na belasting, 6 miljoen euro, wordt gebruikt voor versterking van het eigen vermogen. De veilingorganistatie werkt aan een verdere digitalisering van de verkoopsystemen. 60 procent van alle snijbloemen wordt op de exportveilingen in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg al verkocht op basis van informatie, zonder dat het product fysiek in de veilingzaal aanwezig is. Dat gebeurt door middel van ‘kopen op afstand’, een systeem waarmee van buiten de veilingzalen online op de klokken kan worden ingekocht, en door beeldveilen, waarbij verkocht wordt op basis van een productfoto.

FloraHolland importeert bloemen uit zestig landen. Van de snijbloemenomzet komt nu 25 procent uit het buitenland. Klanten van de veiling, exporteurs en groothandelaren, exporteren bloemen en planten naar bijna 140 verschillende landen.

Begin dit jaar nam FloraHolland de importveiling TFA over. Net over de grens, in het Duitse Herongen werkt FloraHolland in een joint venture met het Duitse Landgard aan de opening van de nieuwe veiling Rhein-Maas. Daarin wordt het klokaanbod van drie veilingen, waaronder dat van FloraHolland Venlo, gebundeld.

Bron: ANP