Skip to main content

Tulpen.nl wordt franchise organisatie

14 september 2013

Het in Roelofarendsveen gevestigde tulpenverwerkingsbedrijf Tulpen.nl en een tiental Nederlandse tulpenkwekers verbinden zich met ingang van dit tulpenseizoen aan elkaar in een franchiseorganisatie. Een primeur in de sierteeltbranche; Tulpen.nl is het eerste bedrijf dat kiest voor deze vergaande samenwerking. Met deze unieke stap vindt het bedrijf op een professionele manier een antwoord op de aanhoudende schaalvergroting en groei in de afzet van tulpen in het supermarktkanaal.  

 

De franchisenemers zijn door Tulpen.nl zorgvuldig geselecteerd op onder andere kwaliteit en duurzaamheid van de productie. Met een aantal van hen werkte Tulpen.nl in de afgelopen jaren al succesvol samen. Binnen de franchiseorganisatie zijn vergaande afspraken gemaakt over onder andere productie- en kwaliteitscriteria en de controle daarop. Hierdoor kan Tulpen.nl klanten gegarandeerd uniformiteit en continuïteit in aanbod en leveringen bieden. En de opgedane kennis en ervaring blijvend inzetten om de omloopsnelheid en de opbrengst per m2 tulpenverkoop te helpen vergroten. Tevens verwacht Tulpen.nl een breder klantenpakket te kunnen bedienen.

Voor franchisenemers (de tulpenkwekers) biedt de franchiseorganisatie onder andere spreiding van afzet, inkoopvoordelen, mogelijkheden tot intensieve kennisuitwisseling en marketing en promotie van het merk Tulpen.nl. 

Ten opzichte van een telersvereniging is de samenwerking tussen de franchisenemers en –gever veel minder vrijblijvend. Zonder dat de franchisenemers hun zelfstandigheid verliezen. De franchisenemers committeren zich vooraf aan opgestelde samenwerkings-, productie- en kwaliteitafspraken. Afspraken die gebaseerd zijn op klantbehoeften c.q. de marktvraag. Hoe individuele franchiseondernemers voldoen aan deze afspraken, blijft echter hun eigen ondernemersverantwoordelijkheid. Het franchiseconcept vindt zo een slagvaardige middenweg tussen een vereniging en een fusie van bedrijven.

Tulpen.nl start vanaf heden met de verkoop van het samengebrachte tulpenaanbod. Dit betekent dat Tulpen.nl al in het nieuwe tulpenseizoen volledig opereert als franchiseorganisatie.