Skip to main content

Vakprijs voor Wesselman Flowers

24 juli 2011

Tulpenkweker Wesselman Flowers in Roelofarendsveen mag zich een jaar lang de beste teler van bol- en knolgewassen van Nederland noemen. Op het gebied van duurzaamheid en milieu verslaat het bedrijf alle andere tuinders van bol- en knolgewassen, meent de vakjury ’Ranking the Grower 2011’.

’Ranking the Grower’ is een initiatief van de redactie van KAS Magazine. Dit vakblad voor glastuinders wil zich met de jaarlijkse prijs meer bekendheid geven en tegelijkertijd aandacht vragen voor de glastuinbouw. De bedrijfstak is van groot economisch belang voor Nederland, maar de tuinders vragen niet gauw aandacht voor zichzelf of voor hun bedrijf, hoe innovatief het ook is.

Wesselman staat als enige teler uit de Greenport Aalsmeer in de top 11 van beste telers. Elke gewasgroep kreeg één winnaar. In totaal dongen 42 tuinders mee naar de prijzen. De jury had van KAS Magazine de opdracht gekregen vooral te kijken naar duurzaamheid, zoals gedefinieerd door de Verenigde Naties: people, planet, profit. Volgens Strating heeft Wesselman ’een voorbeeldfunctie in de bedrijfstak’. ,,Het bedrijf ademt duurzaamheid op elk vlak en gaat veel verder dan de normen van de Verenigde Naties.’’

Het juryrapport vermeldt dat het bedrijf sterk is geautomatiseerd, ’waardoor het werk voor zijn medewerkers aanzienlijk wordt verlicht’. Er worden geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt ’en een minimale hoeveelheid meststoffen’. Afval, zoals uitgebroeide tulpenbollen, is zo schoon, dat het wordt gebruikt als veevoer.

Nu de winnaars in de 11 gewasgroepen bekend zijn, mag het (vak)publiek een overall winnaar kiezen. Wanneer u Wesselman Flowers deze titel gunt, kunt u dit kenbaar maken op: www.rankingthegrowers.nl