Skip to main content

April rustige maand voor sierteelt

11 mei 2011

April 2011 gaat in Nederland de boeken in als een uitzonderlijk zachte maand. Hetzelfde geldt voor de landen om ons heen waar het ook zonnig en warm was. Een betrekkelijk rustige maand voor de sierteelt met Pasen dat aan het eind viel en in de aanloop naar Pasen werd gelijk Secretaressedag (21 april) ‘meegenomen’.

Dat laat FloraHolland in haar maandbericht weten. In Europa spelen net als vorig jaar nog steeds dezelfde economische factoren een rol. Een sterke Euro waardoor Nederlandse bloemen en planten voor niet-euro landen nog steeds relatief duur zijn. Oost Europa vormt hierop een uitzondering. De animo uit deze hoek bleef onverminderd groot. Vorig jaar hadden we rond deze tijd in Europa te maken met de gevolgen van de vulkaanuitbarsting op IJsland. Door de aswolk kon een aantal dagen niet gevlogen worden. Dit verklaart in belangrijke mate een deel van de aanvoerverschillen bij de bloemen met vorig jaar. April 2011 werd ten opzichte van 2010 afgesloten met bijna 4% minder omzet bij 7,8% meer stuks. De middenprijs bleef steken op € 0,318; dit was bijna 3,5 cent lager.

Meer bloemen

Het bloemenaanbod kende twee gezichten. Chrysanten en Lelies kwamen in minder groten getale en noteerden, mede dankzij goede vraag uit Rusland, fors hogere middenprijzen. In Nederland en Duitsland namen veel bloemenconsumenten rond de paasdagen met het mooie weer wat extra vakantiedagen op. Dit gaf druk op de prijzen. Tulpen hadden te lijden van het warme weer en het rozenaanbod steeg in vergelijking met vorig jaar sterk, mede door de eerder genoemde aswolk van vorig jaar. Het warme weer zorgde er bovendien voor dat de Pioenen dit jaar vroeg afrijpten. Een toename van bijna 80% was te veel voor de markt en de middenprijs duikelde 24 cent. Lisianthus heeft het al langer moeilijk met het sterk toegenomen aanbod. De snijbloemenverkoop leverde in april 5% in bij 8,5% meer stelen. De middenprijs was met € 0,165 precies 2 cent lager.

Kamerplantenomzet stabiel

Bij de kamerplanten groeide de omzet van Phalaenopsis met bijna 8% bij een redelijk stabiele aanvoer. De middenprijs kwam uit op € 4,056; bijna 32 cent meer dan in 2010. Kalanchoë was stabiel in prijs bij 23,5% meer aanbod. Potroos en Anthurium realiseerden hogere prijzen bij kleinere aanvoeren, terwijl Pothortensia juist inleverde. De narcissentijd lijkt over, gezien het warme weer. Nieuw in dit lijstje is de groep Arrangementen die qua indeling wat moeilijk in een hokje te vangen is. Wel heeft deze groep in april een forse impact op de gemiddelde prijzen met een aanvoergroei van 73,3% en prijsdaling van ruim 60 cent. De kamerplantenomzet daalde 0,7% bij 10,7% meer stuks in vergelijking met april vorig jaar.

Bron: FloraHolland