Skip to main content

Dure euro staat export bloemen en planten niet in de weg

18 maart 2011

Het hoofdbedrijfschap agrarische groothandel HBAG maakte deze week bekend dat de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland opnieuw fors gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In februari was de export 531 miljoen euro waard, 19 procent meer dan vorig jaar.

In januari lag de exportwaarde met 379 miljoen euro 20 procent hoger dan een jaar eerder. In februari vorig jaar kwam de exportwaarde wat lager uit omdat de productie beperkt werd door winters weer. Maar de groei van de export vindt zijn oorzaak niet alleen in aanbod. De vraag trekt dit jaar ook weer meer aan, vooral op markten in Oost-Europa, aldus het HBAG.

De plantenexport groeide in februari het snelst. De waarde kwam 24 procent hoger uit op 172 miljoen euro. De afzet van bloemen steeg 17 procent tot 360 miljoen euro. Oost-Europese bestemmingen vertonen bovengemiddelde groei. De exportwaarde op Rusland groeide 48 procent tot 49 miljoen euro. De export op Polen steeg 40 procent tot 25 miljoen euro. Binnen de EU wordt ook gezonde groei van 16 tot 176 procent genoteerd bij de grootste markten, Duitsland en Frankrijk.

Bron: HBAG en AGD