Skip to main content

Export bloemen en planten profiteert van matige zomer

12 augustus 2011

Dankzij een forse omzetstijging met 9% in juli is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland weer geklommen naar een cumulatieve groei van 3%. Tot en met juli is hierdoor een waarde gerealiseerd van € 3,3 miljard.


Dat blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer. Planten doen het dit jaar iets beter dan bloemen.

De omzetstijging in juli wordt voor het grootste deel veroorzaakt door een hogere inkoopwaarde. Met verbetering van de service en een intensievere bewerking van bestaande en van groeimarkten streven exporteurs naar verruiming van de afzet.

De exportomzet van snijbloemen steeg in juli met 12% tot € 205 miljoen. Dat trok de cumulatieve groei na zeven maanden een vol procentpunt op naar 2,4% tot een waarde van bijna € 2 miljard.

Pot- en tuinplanten
Met pot- en tuinplanten werd in juli een stijging gerealiseerd van 3,4% tot € 123 miljoen. De totale groei in deze productgroep bleef daarmee op 3,6% en komt daarmee op bijna € 1,3 miljard.

Met een totaal van € 328 miljoen was juli 2011 de op een na beste midzomermaand ooit. In het recordjaar 2007 werd in juli een exportomzet geboekt van € 365 miljoen. Van de top-10 landen noteren er drie een daling: Duitsland (-1% tot € 1 miljard), Italië (-3% tot € 177 miljoen en België (-1% tot € 142 miljoen).

Tempering optimisme
De recente economische ontwikkelingen temperen het optimisme bij exporteurs. Tom Bijleveld van HBAG Bloemen en Planten: ,,Door de recente ontwikkelingen op de financiële markten slinkt het vertrouwen van consumenten. Dat kan doorwerken in hun bestedingspatroon en ten koste gaan van de bloemen- en plantenverkoop. Maar het omgekeerde hebben we in het verleden ook gezien. Bloemen en planten kleuren de emotie’’.

Oost-Europa
Het belang van Oost-Europese markten voor de groei van de exportomzet blijft groot. Rusland (+29% tot € 116 miljoen), Tsjechië (+16% tot € 59 miljoen) en Slowakije (+ 52% tot € 23 miljoen) groeien sterk bovengemiddeld.