Skip to main content

Het slechte zomerweer stimuleert de verkoop van bloemen.

14 augustus 2011

Het slechte zomerweer stimuleert de verkoop van bloemen. Mensen blijven meer thuis en maken het binnen gezellig. De omzet van FloraHolland was afgelopen maand 17 procent hoger dan een jaar eerder.

Volgens de bloemenveiling speelt het weer een belangrijke rol bij de handel. Het KNMI karakteriseert juli van dit jaar als ”zeer nat en koel met weinig zon.”
Juli in 2010 was volgens de meteorologen daarentegen ”zeer warm en zeer zonnig”. Volgens een woordvoerder van FloraHolland gaat het om ”twee uitersten” en is daarbij te zien dat het weer van invloed is.

Donker weer
Bij donker en slecht weer daalt de aanvoer omdat de productie van de bloemen dan minder groot is. De vraag van de consument neemt dan juist toe. Meer vraag en minder aanbod leiden tot een hogere prijs op de veilingklok. In juli was de prijs van de snijbloemen zo’n 20 procent hoger dan een jaar eerder.

De bloemenveiling moet het vooral hebben van uitvoer, maar het weer was vorige maand in belangrijke exportlanden als Duitsland, Engeland en Frankrijk ook niet bijster goed. Ook de afgelopen dagen was het weer slecht, maar dat geldt ook voor augustus van vorig jaar. Op dit moment zijn de verschillen in omzet bij de veiling al weer een stuk kleiner dan vorig jaar of zelfs verdwenen.

 

Bron: Nu.nl