Skip to main content

Exportwaarde bloemen en planten gestegen

17 november 2010

De export van bloemen en planten is tot en met oktober 6 procent gestegen tot een waarde van 4,4 miljard euro.

In oktober werd dezelfde omzet gerealiseerd als vorig jaar. De snijbloemenexport steeg met 7 procent naar een omzet van 2,7 miljard euro en die van pot- en tuinplanten met 6 procent tot 1,7 miljard euro. Dit blijkt uit de maandelijkse exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer.

De onrust op de valutamarkt veroorzaakt ook in de internationale bloemen- en plantenhandel instabiliteit. In dollargebonden landen worden producten uit Nederland duurder, terwijl de import goedkoper wordt.

In combinatie met het nog schuchtere herstel van het vertrouwen onder consumenten, is de groei van de bloemen- en plantenafzet voorzichtig. Met een omzet van 399 miljoen euro bleef de bloemen- en plantenexport in oktober steken op hetzelfde niveau als vorig jaar. Daardoor liep de cumulatieve stijging, die tot en met september op een plus lag van bijna 7 procent, terug tot iets meer dan 6 procent.

Als de huidige exportontwikkeling aanhoudt, komt de waarde eind dit jaar uit op hetzelfde niveau als in 2008. Dat zou een grote prestatie zijn van de exporterende groothandel, zeker nu de markten minder stabiel worden doordat de dollar onder druk staat en schommelingen in andere valuta.

Bron: AGD