Skip to main content

Exportwaarde bloemen en planten met 5% gestegen

19 april 2011

Door een krimp van 12% in vergelijking met maart vorig jaar is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland teruggevallen. Tot en met februari stond de teller op een plus van 20%, tot en met maart is de toename 5%.

De exportwaarde voor het eerste kwartaal kwam hierdoor uit op 1,5 miljard euro. Dit blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten. De uitvoer van planten nam met 7% toe en in bloemen werd 5% meer uitgevoerd.

De snijbloemenexport kromp in maart in waarde met 16% tot 320 miljoen euro. Pot- en met name tuinplanten deden het relatief beter en gaven 6% prijs tot 223 miljoen. Bij de interpretatie van de exportstatistieken moet worden aangetekend, dat maart 2010 met een stijging van 22% extreem positief was. Voor de bloemen- en plantenafzet was verder een belemmering dat bloemenfeestdagen als Internationale Vrouwendag en Pasen dit jaar veel verder uit elkaar lagen dan vorig jaar.

Tot en met maart heeft de exportwaarde van pot- en tuinplanten zich met een toename van 7% iets beter ontwikkeld dan die van snijbloemen, die een toename van 5% noteerden. De afzet van tuinplanten profiteerde in maart al van het vroege voorjaar. Het is nog veel te vroeg om al een oordeel te geven over het tuinplantenseizoen. Lagere bloemenprijzen leiden niet tot veel extra omzet, al is het volgens exporteurs wel zo dat de omzet in stelen op hetzelfde niveau ligt dan in 2010.

bron: HBAG Bloemen en Planten