Skip to main content

Joost Wesselman Greenport Aalsmeer ondernemer van de maand

6 november 2011

Omdat te laten zien dat de sierteelt niet stilstaat, benoemt Greenport Aalsmeer vanaf november 2011 iedere maand een ondernemer van de maand. Joost Wesselman van Wesselman Flowers bijt het spits af. Hij is door Greenport Aalsmeer benoemd tot Greenport Aalsmeer ondernemer van de maand november 2011.

Tulpen in de bloem van de Randstad

Joost Wesselman: “In onze tulpenbroeierij produceren wij jaarlijks vele miljoenen tulpen voor klanten in heel Europa. Wesselman Flowers is te vinden in Roelofarendsveen in het hart van de gemeente Kaag en Braassem. Deze plaats wordt ook wel ‘de bloem van de Randstad’ genoemd. De titel verwijst naar de metershoge tulp die op de watertoren in het centrum van Roelofarendsveen prijkt en naar de vele sierteeltbedrijven in deze gemeente.”

Werken aan imago van de tulp

Wat Wesselman Flowers onderscheidend maakt is dat de tulpen, op een duurzame manier worden geproduceerd en geheel verkoopklaar in de markt worden gezet. Joost: “Klanten kunnen bij ons het product laten klaarmaken precies zoals zij dat graag op de winkelvloer willen verkopen. Hierdoor kunnen zij werken met een verser product en kunnen de consumenten langer van onze tulpen genieten. Een verbeterd / verlengd vaasleven verbetert het imago van bloemen en tulpen in het bijzonder. Consumenten zullen sneller geneigd zijn om weer een bos tulpen aan te kopen en dat is in het belang van alle betrokken ketenpartijen (win-win). “

Inzet Greenport van belang?

Greenport Aalsmeer zet zich in om de (inter) nationale concurrentiepositie van de hele sierteeltsector te versterken en verder uit te bouwen. Er wordt geïnvesteerd in 5 thema’s. Hoe belangrijk zijn deze thema’s voor de ondernemer? Joost Wesselman: “ Inzet op al deze thema’s is belangrijk om in Nederland te kunnen blijven produceren en om als Nederland marktleider te zijn en te blijven in de internationale sierteeltmarkt. Ik wil dat nog wel toelichten per thema:

Ruimte en bereikbaarheid: “We hebben ruimte nodig om te kunnen leven en te kunnen produceren.  We zullen tussen beide een balans moeten blijven vinden, vooral in de Randstad. Dit is noodzakelijk om de producten te kunnen blijven produceren dicht bij de afzetgebieden / handelscentra en logistieke uitvalswegen. Wij leveren onze producten in veel gevallen rechtstreeks aan de retailers, waarvan de distributiecentra vaak in de Randstad gevestigd zijn. Door de reisafstand acceptabel te houden levert dat minder belasting op voor het milieu. Uiteraard is hierbij een goede bereikbaarheid essentieel”

Duurzaamheid: “Door duurzaam te produceren nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming serieus. Door middel van verschillende certificeringen willen wij aantonen dat wij produceren volgens de normen van de Verenigde Naties, people planet profit. Wij zijn in het bezit van MPS-A, GlobalGap en CU Fair Choice.”

Kennis en innovatie: “Samen met collega-ondernemers proberen wij kennis bij elkaar te brengen om nieuwe innovaties mogelijk te maken. Zo hebben wij enkele jaren geleden het initiatief genomen om een nieuwe tulpenbosmachine te ontwikkelen. Maar wij zoeken ook de samenwerking met andere ketenpartijen (verpakkingsbedrijven, machinebouwers) en proberen door kennis te delen het productieproces te verbeteren en makkelijker te maken voor onze medewerkers en/of tot een beter product te komen.”

Arbeidsmarkt en onderwijs: “Door de groei van ons bedrijf zien we dat ons vaste team mensen zich steeds verder ontwikkelt; ze denken en werken – net als wij – als ondernemers. Binnen ons bedrijf zijn er dan ook volop mogelijkheden om eigen ideeën aan te dragen en door te voeren. Wij verwachten ook van onze seizoensarbeiders dat zij meedenken en geven ook hen alle ruimte om ideeën / verbeteringen aan te dragen.”

Positionering en imago: “Wij doen er veel aan om het imago van de sector en van ons bedrijf in het bijzonder te verbeteren. Zo hebben wij onder meer de website www.tulpen.nl ontwikkeld. Op deze site is alle denkbare informatie over tulpen te vinden: nieuwtjes, uitgaanstips, kidspagina, informatie over het planten van tulpen etc. etc. Deze site richt zich zowel op consumenten als op het vakpubliek. Daarnaast ben ik bijvoorbeeld bestuurslid van Platform Tuinbouw Veenstreek. Een stichting die de belangen behartigt van de tuinbouw in de gemeente Kaag en Braassem en veel activiteiten onderneemt om het imago van de sector in de gemeente te verbeteren / de van oudsher grote verbondenheid tussen de lokale gemeenschap en de tuinbouw te versterken.”

Wens voor de toekomst

Wij willen blijven groeien en zo zoveel mogelijk mensen laten genieten van alles wat de tuinbouw aan moois te bieden heeft. Wij kiezen er bewust voor om in Nederland te produceren op een duurzame en verantwoorde manier. In samenwerking met Nederlandse exporteurs bedienen we zo het grootwinkelbedrijf door heel Europa, met als doel om de afzetmarkt van tulpen / bloemen zo groot mogelijk te maken: meer mensen te laten genieten van goede kwaliteitstulpen met een gegarandeerd vaasleven. En natuurlijk spelen Greenport Nederland en Greenport Aalsmeer hierin een belangrijke rol. Het is een belangrijk platform waar alle ketenpartijen in vertegenwoordigd zijn, waar een gemeenschappelijke toekomstvisie ontwikkeld wordt en maatregelen genomen worden / voorwaarden gecreëerd worden om die visie te realiseren; zowel op lokaal, regionaal als landelijk niveau