Skip to main content

Kick-off innovatiemotor

21 november 2012

‘Hoe kunnen ondernemers profiteren van de Innovatiemotor van Greenport Aalsmeer en welke nieuwe verdienmodellen kunnen daarvoor worden ontwikkeld?’ Bezoekers van het Greenportcafé Aalsmeer op dinsdagmiddag 20 november kregen daarop antwoorden van specialisten. Het Greenportcafé werd gehouden in het nieuwe pand van Waterdrinker Aalsmeer. Vanaf eind dit jaar tot en met 2015 is € 2,5 miljoen beschikbaar om ondernemers te ondersteunen bij innovatieprocessen.

 

 

 

Steeds weer net even anders, altijd op een locatie in de Greenport Aalsmeer e.o. én een verrassende opzet. Dat is de succesformule van het Greenportcafé Aalsmeer. Op 20 november draaide het om nieuwe verdienmodellen, innovaties en het budget van € 2,5 miljoen dat beschikbaar is voor ondernemingen in de Greenport Aalsmeer.

 

Innovatiemotor
Specialisten van kennisinstellingen kunnen uit dit budget worden ingezet om innovaties sneller te ontwikkelen en te implementeren en de samenwerking tussen marktpartijen te versterken. ,,Innoveren is een vak, specialistische kennis steeds meer een voorwaarde. Daarbij gaat de Innovatiemotor van Greenport Aalsmeer een rol vervullen, voor alle type ondernemingen”, aldus Jan-willem Donkers. Hij is deze maand gestart als projectmanager Innovatiemotor bij Greenport Aalsmeer. ,,De inzet van innovatiespecialisten garandeert betrokkenheid en betrouwbaarheid, op basis van jarenlange ervaring”, voegt hij toe.

 

Topsprekers en Elevator Pitches
Na de introductie door Jaap Bond, voorzitter van Greenport Aalsmeer ging prof. dr. M.P. Hekkert van de Universiteit van Utrecht op 20 november in op de noodzaak om meer marktgericht te innoveren. Veel vernieuwingen zijn gericht op het verbeteren van processen en producten, terwijl juist marktgerichte innovaties meestal meer waarde genereren, zo blijkt uit een recent onderzoek dat hij toelicht. Robbert de Jong van Looije Tomaten, vorig jaar met een tomatenkwekerij van 9 hectare gestart in de Greenport, presenteerde de praktijkcase ‘Honingtomaten’.

 

De Elevator Pitches en Open Space-methode werden toegelicht door projectmanager Donkers. Tijdens de Elevator Pitches kregen zeven presentatoren 1,5 minuut lang microfoon en spotlight om hun kennisinstelling te promoten. Daarna in de Open Space, vergelijkbaar met posterpresentaties tijdens een informatiemarkt, konden zij met bezoekers in gesprek. De Elevator Pitches/posterpresentaties werden gehouden door Iris Goedhart (namens INHOLLAND), Peter Oei (SIGN), Eric Poot (WUR), Andreas Hofland (SYNTENS), Gerard Kooiman (KAMER VAN KOOPHANDEL), Roël Chin-Kon-Sung (ONTWIKKELCENTRUM) en Sander van Voorn (GREENPORT AALSMEER).

 

Zij vertegenwoordigden ook de kennisinstellingen, die in het samenwerkingsverband van de Innovatiemotor actief zijn. Na de Open Space is er een informele afsluiting met netwerkborrel.

 

De Innovatiemotor is mogelijk dankzij samenwerking van het bedrijfsleven en kennisinstellingen en subsidie van Europa (EFRO) en de provincie Noord-Holland. Via thema- en groepsbijeenkomsten wordt de Innovatiemotor uitgedragen. Via de website van Greenport Aalsmeer en e-mailings worden geïnteresseerden op de hoogte gehouden. Zij kunnen ook contact opnemen met Jan-willem Donkers (jwdonkers@greenportaalsmeer.nl).