Skip to main content

Sierteeltondernemers kunnen onderzoek doen met steun van UvA

12 april 2012

Tien mkb-ondernemers in de sierteelt kunnen dit jaar onderzoek doen met steun van specialisten van de Universiteit van Amsterdam. De Kamer van Koophandel en de provincie Noord-Holland bieden hun financiële ondersteuning. Hierdoor blijven de kosten voor de ondernemer beperkt. De 10 sierteelt- en veredelingsbedrijven zullen zelf tussen de 500 en 5000 euro moeten bijdragen.

De Universteit van Amsterdam is gespecialiseerd in onder meer stresstolerantie, insectenresistentie, geurstoffen, schimmel- en virusresistentie, plant-insecteninteracties die en rol spelen bij biologische bestrijding, bloemkleur en plantarchitectuur. De werknemers van de deelnemende bedrijven doen zelf onderzoek maar krijgen daarbij deskundige ondersteuning van de UvA-hoogleraren en andere medewerkers in de kassen.

“De kennis en ervaring die wordt opgedaan kan direct onderdeel worden van de bedrijfsvoering. Daarnaast verwachten we dat het drempelverlagend werkt. Als er blijvende relaties ontstaan tussen de bedrijven en universiteit, dan zullen ook toekomstige onderzoeksvragen sneller worden beantwoord”, stelt Gerard Kooiman van de Kamer van Koophandel Amsterdam. Hij gaat ervan uit dat de proef slaagt. Eén sierteeltbedrijf uit de IJmond heeft de weg naar het Science Park al gevonden en volgens hem zijn zowel de ondernemer als de kennisinstelling enthousiast. “De nabijheid maakt deze manier van samenwerken extra aantrekkelijk. Vergeleken met andere kennisinstellingen ligt Amsterdam om de hoek.”

Sierteeltbedrijven die interesse hebben in een samenwerking met de UvA kunnen zich aanmelden bij Michel Haring via een e-mail naar m.a.haring@uva.nl. Meer informatie is te verkrijgen bij Gerard Kooiman van de Kamer van Koophandel Amsterdam via een e-mail naar gerard.kooiman@kvk.nl.

bron: Kamer van Koophandel Amsterdam, 11/04/12