Skip to main content

Wesselman Flowers in top 100 glastuinbouw

10 oktober 2010

Tulpenbroeier Wesselman Flowers uit Roelofarendsveen mag zich scharen onder de meest toonaangevende glastuinbouwbedrijven in Nederland. Op vrijdag 8 oktober werd tijdens het Hortigala in Delft bekend gemaakt dat het bedrijf als nieuwkomer op de 100ste plaats van de zogenaamde Hillenraad 100 binnengekomen is. De lijst wordt aangevoerd door Rijk Zwaan, de Dutch Flower Groep en bloemenveiling FloraHolland.

De Hillenraad 100 wordt jaarlijks samengesteld door een expertcomité onder voorzitterschap van voormalig staatssecretaris en minister professor Willem Vermeend. Hieraan gaat een lang beoordelingsproces vooraf. Het comité nomineert eerst ruim 150 bedrijven uit de 10.000 ondernemingen die actief zijn in de glastuinbouw. Alle genomineerde bedrijven worden vervolgens beoordeeld op onder andere omzet, winstgevendheid, kredietwaardigheid, marktaandeel, innovatiekracht en duurzaamheid. De 100 best scorende bedrijven worden aan de Hillenraad 100 toegevoegd. Wesselman Flowers is een van de acht nieuwkomers in de lijst van dit jaar. Met de toetreding van dit bedrijf is ook de tulp, een van de belangrijkste exportbloemen, vertegenwoordigd in dit sierteeltklassement.

Joost Wesselman, eigenaar van Wesselman Flowers, is aangenaam verrast dat zijn bedrijf tot de top 100 glastuinbouwbedrijven in Nederland is doorgedrongen. In zijn bedrijf, gevestigd aan de Floraweg in Roelofarendsveen, broeit hij jaarlijks ruim 35 miljoen tulpen. Daarnaast biedt het bedrijf haar klanten – voornamelijk exporteurs die aan supermarkten in heel Europa leveren – een uniek verpakkingsconcept.

Onder de naam Tulpen.nl worden de tulpen al op de kwekerij conform de wensen van de supermarkten gebost, gehoest en verpakt. Door de tulpen direct bij de bron op maat te verwerken, wordt het aantal verwerkingshandelingen verkleind. De tijd die verstrijkt tussen het oogsten en de uiteindelijke verkoop van een bos tulpen aan de consument wordt op deze manier aanzienlijk verkort. Teneinde het productieproces zo efficiënt en duurzaam mogelijk te laten verlopen, heeft Wesselman Flowers de afgelopen jaren een aantal innovaties doorgevoerd in zowel het productie- als verwerkingsproces.

Wesselman Flowers is een van vele tulpenbroeiers die actief is in de gemeente Kaag en Braassem. De benoeming van het bedrijf in de Hillenraad 100 toont aan dat de glastuinbouw in de gemeente Kaag en Braassem in het algemeen en de tulpenteelt in het bijzonder springlevend is en er (inter)nationaal toe doet.