Skip to main content

Zuid-Holland schuift besluit over glastuinbouw voor zich uit

24 november 2009

Het bestuur van de provincie Zuid-Holland stelt een besluit over het inrichten van twee nieuwe glastuinbouwgebieden op zijn grondgebied voor onbepaalde tijd uit. Eerst moet er duidelijkheid komen over de haalbaarheid van gebieden in de gemeenten Oostflakkee en Kaag en Braassem.

Gedeputeerde Staten was van plan om dinsdag 24 november een knoop door te hakken over de plannen voor nieuwe glastuinbouwgebieden. Maar het kwam er niet van. De gedeputeerde Asje van Dijk vindt dat een zorgvuldig besluit moet worden genomen gezien de forse weerstand die tegen het glas bestaat in de twee gemeenten. Toch is er meer ruimte voor glas nodig, wil de provincie een levensvatbare greenport behouden.

Businesscase

De provincie gaat daarom eerst studeren op een inrichtingsplan (lees: blijft er iets van het landschap over) en een ‘businesscase’ (lees: of het wel uit kan). In Kaag en Braassem zou het om een gebied van 90 hectare gaan, waarbij dan ook nog eens het opruimen van verspreid glas aan de orde is. Op Flakkee moet ruimte komen voor 200 tot 250 hectare glas.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij