Skip to main content

Productie hartmedicijn onder glas beproefd

25 oktober 2012

In Emmen loopt een proef waarbij vingerhoedskruid wordt geteeld voor de inhoudsstof digoxine. Dit is een stof die gebruikt wordt als medicijn bij hartfalen. De stof is niet synthetisch te produceren, maar wordt geëxtraheerd uit bladeren van het vingerhoedskruid Digitalis.

De planten worden beproefd bij vier verschillende teeltomstandigheden. Dit meldt het Kenniscentrum Plantstoffen. Digoxine moet voor de medicijnmakers nu ook uit plantenstoffen geisoleerd worden. Momenteel wordt digoxine twee klimaatzones geteeld in de open grond. De planten worden twee maal per jaar geoogst, maar de teelt is wel onderhevig aan weersinvloeden. Daarom wordt de teelt nu in kassen beproefd.

Gaat om kwaliteit van de stof
Met de proef moet duidelijk worden onder welke condities de optimale teeltproductie tot stand komt. “We letten daarbij niet op het uiterlijk van de Digitalis, maar op de beste kwaliteit van het stofje digoxine. Eind volgend jaar, als de bemonstering is afgerond, verwachten we meer duidelijkheid te hebben”, aldus Jolanda Heistek van Cropeye, de initiator van het Digitalisproject in Emmen.

In 2011 toonde een verkennende studie al aan de teelt van digitalis inder glas goed mogelijk is. Doordat de planten nu geconditioneerd geteeld worden, kunnen allerlei omgevingsfactoren worden beïnvloedt. “Op deze manier is het mogelijk om een veel homogener product te telen en de kwaliteit te verbeteren en te borgen.”

Samenwerking
Aan het project werken verschillende organisaties mee, van Innovatieplatform Phyto Glasshouse Applications & Innovations tot aan Stichting Tuinbouw Emmen. Ook het Kenniscentrum Plantenstoffen heeft een aandeel; het ondersteunt de haalbaarheidsstudie financieel. Heistek: “Het mooie is dat er al een concrete product-marktcombinatie is. Het farmaceutisch bedrijf Boehringer Ingelheim heeft de marktvraag bij ons neergelegd en wil zo de continuïteit waarborgen.”