Goed door eerste lockdown
De coronacrisis is ook aan Hans en Els van der Meer van Hans van der Meer Astilbes in Nieuwe Wetering niet onopgemerkt voorbij gegaan. Of zoals Hans zegt: “We hebben een week weggegooid en twee weken stil gestaan.”
Het Astilbe-seizoen begon voor Hans en Els net voordat de eerste lockdown van dit jaar opgeheven werd. De naweeën daarvan waren nog heel goed merkbaar. In de eerste seizoensweek was er nauwelijks vraag en zat er niets anders op dan de plantenoogst te vernietigen. Hans: “Dat was bizar: we stonden aan een kant van de kas op te planten en aan de andere kant planten weg te kieperen.” Gelukkig voor hen trok de vraag redelijk snel weer aan, mede omdat de tuincentra in Duitsland openbleven. En ander geluk bij het ongeluk van de coronacrisis was het koude weer. Hans: “Hierdoor konden we de groei een beetje stopzetten. We hebben als het ware twee weken stilgestaan. Onze planning viel wel in duigen, maar het is ons gelukt om de planten over de rest van het seizoen uit te smeren.”
Toch een goed seizoen
Uiteindelijk kunnen Hans en Els terugkijken op een bizar, maar toch goed seizoen. De vraag naar tuinplanten is na de aarzelende opstart heel goed geweest, evenals de prijsvorming. Hans: “Het was duidelijk dat mensen veel meer in en om hun huis en tuin bleven. Er werd geld uitgegeven om het thuis gezellig en mooi te maken. Dat zag je niet alleen in de tuincentra, maar ook in bouwmarkten en doe-het-zelf zaken.”
Inmiddels zijn Hans en Els alweer druk bezig met de voorbereidingen op het komende seizoen. In hun plan van aanpak veranderen ze niets. Hans: “Ik hoop en verwacht dat het seizoen goed verloopt. Hoewel het nog wel afwachten is of mensen nog steeds zo massaal hun tuin in duiken als de wereld weer normaliseert.”
Risicospreiding
In het laagseizoen voor de plantproductie besteedt Hans ook veel tijd aan het veredelen van nieuwe soorten. Ook dit jaar heeft hij weer kwekersrecht verkregen op een soort. Daarnaast is hij bezig met hele nieuwe ontwikkelingen zoals nieuwe soorten die in bloei blijven. Voor het telen en uitgeven van het uitgangsmateriaal van zijn soorten werkt hij samen met een commissionair en een kweker in het zuiden van het land. Hans: “Een deel van onze soorten worden via bollenexporteurs wereldwijd verkocht. De veredeling is voor ons een serieuze tak van ons bedrijf geworden. Het hobbymatige is er wel van af, hoewel ik het nog steeds machtig mooi vind om te doen. Bijkomend voordeel is dat we ons risico hierdoor beter kunnen spreiden en dat is in deze dynamische wereld mooi meegenomen.”