Skip to main content

Aardwarmte moet nieuw glastuinbouwgebied in Nieuwveen verwarmen

26 januari 2010

De glastuinbouw in het nieuwe gebied Nieuw Amstel Oost in Nieuwveen krijgt wellicht zijn warmte uit een diepte van twee tot drie kilometer. Gemeente Nieuwkoop doet onderzoek naar het gebruik van aardwarmte.

 

Nieuwkoop is een van de eerste gemeenten in Nederland die aardwarmte als nieuwe bron voor duurzame energie wil aanwenden. Alleen in Bleiswijk (gemeente Lansingerland) wordt al daadwerkelijk naar aardwarmte geboord. Nieuwkoop handelt naar het voorbeeld van Lansingerland, vertelt wethouder Nico Jonker. ,,Wij gaan de komende tien jaar een nieuw glastuinbouwgebied Nieuw Amstel Oost aanleggen, zo’n 120 hectare. We streven naar een CO2-neutraal gebied. Dat wil zeggen dat de kassen zoveel mogelijk op duurzame energiebronnen als wind, zon en aardwarmte moet draaien.” Mogelijk kunnen ook woonwijken gebruik maken van aardwarmte.

Op dit moment is het verwarmen met aardwarmte relatief duur, erkent Jonker. ,,De gasprijzen zijn laag. Maar we moeten ook kijken naar de toekomst en dus de schaarste aan energie serieus nemen.”