Skip to main content

Export steun voor Nederlandse bedrijven

1 februari 2010

Een aantrekkende export geeft veel sectoren in Nederland de nodige steun om dit jaar te groeien.

 

Dat verwacht ING Economisch Bureau. Volgens het bureau groeit de economie dit jaar 1,6 procent. Dat is ruwweg in lijn met de berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Eind vorig jaar maakte de CPB bekend een groei van 1,5 procent te verwachten voor dit jaar. Voor 2011 rekent ING op een stijging van 1,9 procent.

In 2010 krabbelen met name de industrie, groothandel, transportsector en de landbouw door een toenemende buitenlandse vraag langzaam verder op, zo maakte het bureau vandaag bekend. Daarbij wordt de groei wel gedrukt door afnemende investeringen en voorzichtige consumenten.

Ook in andere sectoren staat de rem nog steeds op investeringen. De bouw wordt dit jaar het hardst getroffen. De bouwproductie is namelijk nog steeds aan het krimpen. Het bureau verwacht dat de woningmarkt zich pas in 2011 herstelt.

In de detailhandel staan supermarkten er het meest gunstig voor. Daar wordt een lichte groei verwacht, terwijl non-foodwinkels, verkopers van onder meer kleding en elektronica, het zwaar krijgen. Naar verwachting zullen de omzetten in de detailhandel dit jaar “enigszins” aantrekken. In 2011 rekent ING op “een klein plusje”.

Bron: ANP