Skip to main content

Aardwarmteboor gaat draaien na luide claxon

15 maart 2010

Op het terrein achter kwekerij Ammerlaan in Pijnacker is dinsdagmiddag 9 maart na een luide claxon vanaf een boorcabine het boren naar aardwarmte begonnen. Voorafgaand aan deze start vond een kleine ceremonie plaats.

Aan de start naar de boring naar aardwarmte werd een feestelijk tintje gegeven. Diverse personen hielden een korte inleiding, onder wie een vertegenwoordiger van de mijnbouwafdeling van TU Delft (deze instantie heeft de boorvergunning aangevraagd), boormanager Dick Swart en een vertegenwoordiger van het Duitse boorbedrijf Daldrup.

Een plaatselijke pastoor zegende naar gebruik in de mijnbouw het heilige Barbarabeeld, waarna dit beeld bij de boorlocatie werd geplaatst. Vervolgens zette het Genker Mijnwerkerskoor luidkeels het ’Glück Auf’ in, en kon op de boortoren de boor daadwerkelijk gaan draaien.

Nog onzekerheid over debieten

Doel van de boring is vanuit een zandsteenlaag op een diepte van 2.000 m water van circa 70°C naar boven te krijgen. Daarmee wordt niet alleen de kwekerij duurzaam verwarmd, maar ook een nabijgelegen school, sportcentrum zwembad en sporthal.

In zijn korte inleiding haalde boormanager Dick Swart aan dat iedere boring uniek is. Er zijn met andere woorden geologische onzekerheden zodat van te voren niet precies bekend is wat er daadwerkelijk boven zal komen. ‘Wij weten ondanks alle studies niet wat de daadwerkelijke debieten zullen zijn’, aldus Swart. Hij wees er op dat na ’Pijnacker’ de Koekoekspolder het eerstvolgende aardwarmteproject in de tuinbouw zal zijn.