Skip to main content

Ewald van Vliet: “Torn niet aan glas Kaag en Braassem”

11 maart 2010

Gemeente Kaag en Braassem moet niet tornen aan het glasareaal. Die boodschap gaven vestigingsmanager Marcel Claesen van FloraHolland en bestuurder Ewald van Vliet van Greenport Nederland gisteren af. Beide heren deden dit tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de sector. De avond was georganiseerd door Platform Tuinbouw Veenstreek. De glastuinbouw staat onder druk in Kaag en Braassem.


Ten eerste ziet het gemeentebestuur uitbreiding van het glasareaal niet zitten. Dit is een wens van provincie Zuid-Holland dat op zoek is naar nieuwe locaties. Ook wil de gemeente glastuinbouwgebied Geestweg-Floraweg bij het woningbouwproject Braassemerland betrekken.

Niet verstandig

Van Vliet, ook burgemeester in Lansingerland, noemde dergelijk beleid ‘niet verstandig’. ‘Het LEI becijferde dat er in Nederland 10 tot 12.000 hectare glas nodig is. Dan moet je dat accommoderen.’ Van Vliet hamerde erop dat greenports juist goed gedijen in een stedelijke omgeving. ‘Wie sterke economische clusters wil houden, moet zorgen dat ze in de buurt van agglomeraties zitten. Dat betekent ook dat er voldoende productieareaal moet zijn.’

Bron: Nieuwe Oogst