Skip to main content

Akerboom Freesia wint Top Teler Trofee Keukenhof

31 maart 2012

Tijdens het Freesia Festival op de Keukenhof heeft Akerboom Freesia uit Roelofarendsveen de Top Teler Trofee gewonnen. Uit de vele inzendingen werden de vazen freesia’s van Akerboom op 29 maart jl. door de keurmeesters van de VKC gemiddeld genomen het beste beoordeeld. Ben Akerboom kreeg de trofee tijdens de slotbijeenkomst overhandigd door zangeres Hind, die de wedstrijd een muzikaal tintje gaf.

De tentoonstelling Freesia Festival is nog tot en met 3 april te bezichtigen in het Oranje Nassau Paviljoen op de Keukenhof. Naast de wekelijks wisselende bloemententoonstellingen in dit paviljoen, biedt de Keukenhof bezoekers langere exposities in het Willem-Alexander Paviljoen en permanente presentaties in het Beatrix Paviljoen. In laatstgenoemde paviljoen vindt bijvoorbeeld tot 22 mei een permanente tentoonstelling van potplanten plaats. De inzendingen van deze tentoonstelling werden donderdag 29 maart jl. ook gekeurd door de keurmeesters van het VKC. De eveneens uit Roelofarendsveen afkomstige begoniateler Willem Kuipers won daar met zes verschillende soorten de eerste prijs.

Zowel Akerboom Freesia als Willem Kuipers BV zijn exemplarisch voor de toekomstgerichte tuinbouw in de gemeente Kaag en Braassem. De gemeente Kaag en Braassem kent een sterke tuinbouwcultuur en –historie en kenmerkt zich daarnaast door een zeer centrale ligging naast de A4 en midden tussen de belangrijkste handelscentra in Aalsmeer, Rijnsburg en Naaldwijk. De tuinbouwbedrijven binnen deze gemeente onderscheiden zich voornamelijk door de kwalitatief hoge productie van bulkproducten die niet in het buitenland geproduceerd kunnen worden, zoals potplanten, tulpen en freesia’s en nicheproducten zoals Gloriosa, Dahlia’s.

Samen met andere belangrijke ketenpartijen zoals Naktuinbouw, Florecom, Greenport Aalsmeer en diverse tuinbouwgerelateerde dienstverleners werkt de productietuinbouw in de gemeente Kaag en Braassem aan de oprichting van een Flower Innovation Cluster. Een praktijkgericht innovatiecentrum waar kwekers,  toeleveranciers, dienstverleners, onderwijs en onderzoek via FLINC informatie met elkaar uitwisselen en tot innovaties komen.