Skip to main content

Bloemenveiling ziet omzet groeien

25 mei 2011

Met een jaaromzet van ruim 4,1 miljard euro en een netto-resultaat van 12 miljoen euro was 2010 voor bloemenveiling FloraHolland een goed jaar. De omzet nam vooral door prijsherstel toe met bijna 7 procent. Via de vijf Nederlandse vestigingen van de coöperatie werden ruim 12 miljard bloemen en planten verkocht.


Dat liet de bloemenveiling gisteren weten. “Toch zette het prijsherstel voor de rentabiliteit van telers en handelaren onvoldoende zoden aan de dijk”, zei algemeen directeur Timo Huges bij de presentatie van de jaarcijfers. “Het is meer dan ooit belangrijk om in goede samenwerking met productie en handel de marktkansen die we zien, te ontsluiten.”

De sterke financiële positie van de veiling maakt het mogelijk om de leden geld terug te geven. “Van de bijdragen die de coöperatieleden in 2010 leverden aan de ledenlening, kunnen we de helft, 19 miljoen euro, terugstorten. Dat geeft de telers weer een beetje lucht”, aldus financieel directeur Erik Leeuwaarden. “Met een solvabiliteit van 23 procent en een garantievermogen van bijna 47 procent heeft de coöperatie een solide basis.”

De verkoop via de veilingen wordt steeds virtueler. Rond de 50 procent van de snijbloemenafzet via de veilingklok gaat door middel van Kopen op Afstand, een systeem waarbij de inkoper – in de veilingzaal of elders in de wereld – op basis van digitale informatie beslist. Ruim 70 procent van de totale bloemen- en plantenomzet wordt verhandeld zonder dat de inkoper op de klokken en bij FloraHolland Connect het product nog fysiek ziet.