Skip to main content

Duurzaamheid in de sierteelt een must

16 september 2011

“Duurzaamheid in de sierteeltsector móet. En het moet beter worden gecommuniceerd”. Die twee conclusies trok Marcel Claessen bij de afronding van het Greenportcafé gisteren in Roelofarendsveen. Moderator John van Ruiten van Naktuinbouw, waar het Greenportcafé dit keer werd georganiseerd, stelde dat duurzaamheid ook de marktpositie van de Nederlandse sierteeltsector kan versterken.


Het tweede Greenportcafé Aalsmeer e.o. trok weer meer dan honderd branchegenoten, die stevig met de inleiders in discussie gingen. Sprekers bij het Greenportcafé waren Aldo Breed van DekaMarkt, Joost Wesselman van Wesselman Flowers en Piet Kelderman van Ciccolella. “Gezien de opkomst een uitnodigende sprekerslijst, maar dat komt ook door het uitdagende thema ‘Geld verdienen met duurzaamheid”, aldus Van Ruiten bij de introductie.

Herkenbaarheid vergroten

Hoe de inleiders het thema ook behandelden, steeds was één van de conclusies dat duurzaamheid beter voor het voetlicht moet worden gebracht. “In de wirwar van labels raakt de consument de draad kwijt”, aldus Breed. “Die labels werken alleen, als ze vanuit de consument worden ontwikkeld. Het verhaal er achter moet natuurlijk ook kloppen.” Wesselman illustreerde hoe dit kan werken met het voorbeeld van de website tulpen.nl. “Op die website staat van alles over tulpen. Ook hoe wij met duurzaamheid en certificering omgaan”, legde hij uit. Volgens Kelderman staat het vermarkten van duurzame sierteeltproducten nog in de kinderschoenen. Hij hield een pleidooi voor samenwerking bij standaardisatie en vooral meer eenduidige communicatie op consumentenniveau.

Tijdens de presentaties en de discussie werd ook duidelijk, dat de sierteeltsector op het gebied van duurzaamheid al veel doet. “We moeten dat gezamenlijk beter voor het voetlicht brengen”, was tijdens de afsluitende netwerkborrel een vaak gehoorde opmerking.

Kennisontwikkeling

Ook om de veelzijdigheid van de Greenport Aalsmeer e.o. te benadrukken en het belang van kwaliteit en kennisontwikkeling te onderstrepen, werd het tweede Greenportcafé dit keer gehouden bij Naktuinbouw in Roelofarendsveen in de gemeente Kaag en Braassem. Deze gemeente en Nieuwkoop, Uithoorn, Amstelveen, Haarlemmermeer, Aalsmeer de provincie Noord-Holland en de stadsregio Amsterdam en het sierteeltbedrijfsleven maken deel uit van de Greenportorganisatie. De helft van de Greenportcafébezoekers deed mee aan de voorafgaande rondleiding. “Een formule die werkt. Bedrijfsbezoek, presentaties en discussie en afsluitend netwerken”, concludeerden Claessen en Van Ruiten. Opvallend was weer, dat de bezoekers een goede afspiegeling vormden van de greenport als economisch cluster. “Alle schakels en geledingen waren goed vertegenwoordigd”, aldus de organisatoren.