Skip to main content

Een kijkje in de keuken van Naktuinbouw

Nieuwbouwplannen, de A4-plannen van het Rijk, de Brexit en corona. Zomaar wat uitdagingen die in de afgelopen twee jaar extra op het bordje van Naktuinbouw kwamen te liggen. John van Ruiten vertelt hoe hij samen met zijn medewerkers omgegaan is met die uitdagingen en waar Naktuinbouw in het begin van dit nieuwe jaar staat.

Modernisering van de laboratoria
In de gebouwen van Naktuinbouw wordt op dit moment getimmerd, geboord, bekabeld, vloeren gegoten, etc.. Dit om de laboratoria geschikt te maken voor het werk dat in de komende 4-5 jaar jaren daar gedaan moet worden. De onderzoekstechnieken veranderen snel en de overheid stelt zwaardere eisen aan de faciliteiten van Naktuinbouw. Twee belangrijke redenen om de Naktuinbouw laboratoria te moderniseren.

Nadat twee jaar terug de “A4-plannen” zorgden voor het stopzetten van de eerdere nieuwbouwplannen, koos het Naktuinbouw-bestuur ervoor om op een andere manier de accommodaties aan te passen. Een nieuw laboratorium werd ingericht in het gehuurde pand aan Sotaweg 27 en de bestaande laboratoria zijn opgeknapt en uitgebouwd. Voor de lange termijn worden dit jaar plannen gemaakt.

De impact van corona
De corona-pandemie heeft ook op Naktuinbouw zijn effect. Gelukkig herstelde vanaf mei 2020 de afzet van tuinbouwproducten zich weer na een dip in de eerste besmettingsgolf. En dat was in heel Europa het geval. En dat gold ook voor de handel in zaaizaden en plantgoed. Naktuinbouw kijkt terug op een jaar waarin uiteindelijk het keurings- en inspectiewerk en het certificeren, dat zij op zo’n 4000 bedrijven in Nederland doet, op het verwachte niveau is uitgekomen. En dat gold ook voor het werk in Roelofarendsveen, in de kassen en op de proefvelden. Daar voert Naktuinbouw rassenonderzoek voor kwekersrecht van nieuw veredelde rassen uit en doet zij analysewerk voor het laboratorium.

Vanwege een nieuw wereldwijd verspreide virusziekte in de tomatenteelt (ToBRFV) kwam er een grotere vraag naar PCR-toetsen. Veel meer dan was verwacht. Wat echt minder werd was de omvang van de trainingen & opleidingen. Door de door coronamatregelen konden die veelal fysiek niet verzorgd worden. En het internationale werk (audits & projecten) viel voor een flink deel stil en moest dit meer op afstand gebeuren. Uiteindelijk kwam Naktuinbouw op zo’n 98-99% van de begroting uit. Directeur John van Ruiten: “We mogen daar best tevreden over zijn.”

Ook voor dit jaar 2021 zijn de verwachtingen vanuit de sectoren redelijk stabiel. Wereldwijd blijft de productie van tuinbouwproducten groeien. Zaad-, plant- en stekmateriaal blijven nodig. En de Nederlandse bedrijven spelen nu eenmaal een belangrijke rol op die wereldmarkt. Van Ruiten: “Als de logistieke vervoersmogelijkheden goed blijven en er geen diepe economische crisis volgt, dan is er een positieve stemming bij onze klanten.”

Brexit
Na diverse keren net op het laatste moment afgewend, is Brexit vanaf 1 januari toch een feit. Het Verenigd Koninkrijk (VK) werd een land buiten de EU. Er zijn nu echte ‘harde’ grenzen. Dat betekent douaneformaliteiten. Voor de Naktuinbouw-sectoren betekent het bij handel in zaden en planten op het VK, dat zij ook gezondheidsverklaringen en kwaliteitsverklaringen moeten laten zien. Dat is bij elke zending nodig. En omdat het VK één van de grootste handelspartners is, betekent dat veel extra werk voor Naktuinbouw. Evenals voor de bedrijven die hier nu extra aandacht aan moeten besteden. Dagelijks heeft Naktuinbouw acht keurmeesters op pad die de exportinspecties naar het VK doen. Achter de schermen werken nog twee medewerkers dagelijks aan de planning en de administratie. Dit alles kost de bedrijven extra geld, want zij moeten de kosten voor die inspecties betalen. Maar het belangrijkste is dat de handel op het VK ‘gewoon’ doorgaat. En dat ook Engelse afnemers producten in Nederland kunnen blijven kopen.