Skip to main content

Export naar Rusland floreert

13 september 2011

Het gaat goed met de export van Nederlandse bloemen naar Oost-Europa en dan vooral Rusland. De exportwaarde van Nederlandse bloemen en planten was in juli van dit jaar 9 procent hoger dan een jaar eerder. Volgens de exporteurs is de stijging te danken aan de nog altijd toenemende welvaart in Rusland. En de prognoses lijken goed.


Er zijn momenten dat heel Rusland in de ban lijkt van bloemen. Overal op straat zie je dan mensen lopen met boeketten, of zelfs in de rij staan bij de bloemenkiosk. De dagen voor internationale vrouwendag op 8 maart bijvoorbeeld zijn hoogtijdagen voor de Russische bloemist, maar ook de laatste dagen van augustus, aan de vooravond van het nieuwe schooljaar. Want een leerling die niet een bosje bloemen meeneemt voor de juf op de eerste schooldag maakt meteen al een slechte start.

Dat is niet altijd makkelijk, want bloemen zijn duur in Rusland, weet ook Darja, die een van de internationale bloemenbeurzen bezoekt die dezer dagen in Moskou plaatsvinden. ‘Bloemen behoren tot de duurste producten, dat was altijd al zo’, zegt ze.

Kiezen voor bloemen
‘De winstmarge op bloemen is hier minimaal 100 procent, en vaak wel 200 procent. Maar mensen zullen toch bloemen blijven kopen. Als iemand de keus heeft tussen brood en bloemen zal hij waarschijnlijk kiezen voor brood, maar wie zich brood en worst kan veroorloven, zal ook bloemen kopen om iemand blij te maken.’

Veel van de bloemen die je in Russische bloemenzaken tegenkomt, komen uit Nederland of zijn via de Nederlandse bloemenveilingen in Rusland beland. Geen wonder dus dat Nederland ruimschoots vertegenwoordigd is op de Expo Flora-bloemenbeurs, die is opgezet in een historisch gebouw vlakbij het Kremlin. In een zee van bloemen staat de stand van Goos Bartels, rozenteler uit Aalsmeer.

Redelijke groeimarkt
‘Het gaat goed met de zaken’, zegt hij beslist. ‘Er is een enorm goede markt in Rusland, speciaal voor rozen. Men houdt erg van bloemen en is bereid er ook een hele goede prijs voor te betalen. Wij hebben hier dus nog een redelijke groeimarkt, zeker op consumptiegebied. Op teeltgebied ligt dat iets anders. We zien dat veel van de bloemen op andere locaties geteeld gaan worden. Kenia speelt een belangrijke rol, Ecuador exporteert heel veel bloemen hier naartoe. Nederland exporteert ook veel naar Rusland, maar is wel een wat afnemende markt wat productie betreft.’

Volgens Bartels komt dat vooral door de relatief hoge kostprijs. Landen als Kenia en Ecuador kunnen goedkoper produceren, en Ecuador kan in de bergen ook de grotere rozen telen waar de Russen zo van houden. ‘Ik denk wel dat dat iets is wat de Russen en de Amerikanen gemeen hebben’, zegt Bartels. ‘The bigger the better’.

Integendeel …
Van een crisis merken de Nederlandse bloemenexporteurs in Rusland weinig of niets, integendeel. Volgens de jongste cijfers neemt de export van Nederlandse bloemen en planten naar Rusland alleen maar toe. ‘Het is een snel groeiende markt’ weet Cees de Bakker, commercieel directeur bij de Aalsmeerse bloemenexporteur Anton Spaargaren.

Het welvaartsniveau blijft in Rusland nog steeds stijgen en dat betekent dat steeds meer mensen bereid zijn meer geld neer te tellen voor bloemen.

‘Het is nog wel een selecte groep die bloemen kan kopen hier’, zegt Bakker. ‘Maar er wonen hier zoveel mensen dat de totale omvang toch aanzienlijk is. En de komende jaren zul je toch toch zien dat er een grotere middenklasse gaat ontstaan. Nu heb je Rusland een vrij kleine middenklasse. Er is een grote onderklasse en een klein bovenlaagje, en dat bovenlaagje koopt die bloemen, maar zodra er een grotere middenklasse ontstaat zal je ook de consumptie van bloemen zien stijgen.’

Feestelijks
Darja gelooft dat ook wel. Mensen hebben immers altijd bloemen nodig, zegt ze. ‘Bloemen hebben iets feestelijks. De mensen kopen ze natuurlijk eerst en vooral voor de feestdagen, maar die cultuur van bloemen kopen zie je steeds meer. Vooral potplanten om het huis te verfraaien. Boeketten snijbloemen zijn nog altijd meer voor bijzondere gelegenheden.’