Skip to main content

Exportwaarde sierteelt over 5 milj. euro

17 december 2012

De exportwaarde van sierteeltproducten heeft voor het eerst in de geschiedenis al in november de 5 miljard euro overschreden. Dat blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer.

De exportwaarde van snijbloemen groeide met 5 procent naar ruim 3 miljard euro. Bij de pot- en tuinplanten werd met een toename van 3 procent de 2 miljard euro aangetikt.

De groei is in Oost-Europa het grootst, maar tempert. Zuid-Europa blijft krimpen en de ontwikkelingen in de direct omliggende markten van Nederland verschillen sterk. Zorgen zijn er over de rendementen bij marktpartijen, toenemende concurrentie en de breedte en diepte van het Nederlandse aanbod.

Krimp
Ondanks dat de 5 miljard euro sneller dan ooit werd behaald, zijn er zorgen. De exportwaarde van snijbloemen kromp in november met 1 procent tot 247 miljoen euro in vergelijking met november vorig jaar, waardoor de cumulatieve groei terugliep tot 5,2 procent.

De exportomzet in pot- en tuinplanten steeg afgelopen maand met 1 procent tot 150 miljoen euro. Culutatief is een stijging van 3 procent over 2012 genoteerd. De totale exportwaarde tot en met november klom derhalve met 24 miljoen euro over 5 miljard euro. Dat is nog nooit eerder het geval geweest na elf maanden.