Skip to main content

Hogere btw bloemen maakt herstel sector ongedaan

2 oktober 2010

Het voorzichtige herstel in de bloemensector wordt volledig ongedaan gemaakt wanneer overheden bloemen van het lage naar het hoge btw-tarief overhevelen.

Dat stelt directeur Robert Roodenburg van de brancheorganisatie voor handelaren, de VGB. In Duitsland, de grootste exportmarkt voor Nederlandse sierteeltproducten, gaat de omzetbelasting vrijwel zeker naar het hoge tarief.

In Nederland staat verhoging van het tarief van 6 naar 19 procent in een ambtelijk overzicht van mogelijkheden meer geld binnen te halen. Als alle 27 lidstaten van de EU naar een hoog btw-tarief gaan voor bloemen, kost dit de sector volgens de VGB in Nederland 15 procent exportomzet.

Dat vertaalt zich in honderden miljoenen euro’s. “Het zou een dure bezuiniging zijn”, aldus Roodenburg, die wijst op de duizenden werknemers in de sector. “Het herstel is broos en dit is geen goed moment consumptie zwaarder te belasten. In 2009 zakte de export al terug naar het niveau van 2005, en we staan nu 15 procent lager qua omzet dan bij aanvang van de crisis.”

Bron: Agrarisch Dagblad