Skip to main content

Hogere omzet bloemenveiling FloraHolland

9 augustus 2010

Bloemenveiling FloraHolland heeft in de eerste zeven maanden van dit jaar een hogere omzet geboekt, nadat 2009 een uitgesproken slecht jaar was voor de Nederlandse kwekers.

2,6 miljard euro

De omzet van de veiling kwam uit op 2,6 miljard euro, 7,3% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De toename zit voor een klein deel, 1,2%, in een toename van aangevoerde bloemen en planten.

Gemiddelde prijs omhoog

De gemiddelde prijs voor de kweker steeg dit jaar met zo’n 6%. Voor de meeste telers is dat een welkome ontwikkeling na een moeizaam 2009, aldus een woordvoerster van de veiling. Voor heel 2009 rekent FloraHolland op een omzetstijging van 4% tot 5%.

Groei snijbloemen

Met name bij de snijbloemen was sprake van een betere prijsvorming. De belangstelling voor een boeket bloemen bleef op peil.

Consumenten blijven kopen

Ook de afgelopen maanden zijn Nederlandse en Duitse consumenten steeds hun ‘normale’ bloemetje of plant blijven kopen. Bezuinigingen op de aankoop van bloemen en planten waren vooral te zien in de ‘bedrijvenmarkt’ en bij de meer exclusieve producten.

Lage euro voordeel

Voor de export van bloemen en planten is met name de zwakkere euro een voordeel. Er is meer vraag naar Nederlandse bloemen in landen als Engeland, Rusland, Polen en Zweden. Als de euro laag blijft, betekent dat bijvoorbeeld in Engeland dat Nederlandse bloemen 15 tot 20 procent goedkoper zijn.

Herstel structureel?

Het lijkt nog te vroeg om van structureel herstel te spreken. In de tweede helft van 2009 begon de markt zich ook al enigszins te herstellen. In de tweede helft van 2010 zal de markt zich dus al bijzonder goed moeten ontwikkelen om het in vergelijking met het tweede deel van 2009 beter te doen. De woordvoerster noemt de omzetontwikkeling van dit moment ‘absoluut hoopgevend, en een opsteker voor de Nederlandse kweker’.

Bron: Nu.nl