Skip to main content

KAVB viert 150-jarig bestaan in 2010

21 januari 2010

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur bestaat in 2010 150 jaar. De organisatie gaat dit vieren met onder andere een grote expositie in het museum De Zwarte Tulp in Lisse.

De basis van de expositie vormt de Canon van het bloembollenvak. Ook de Hortus Bulborum te Limmen en de Hortus Botanicus in Leiden zijn bij de expositie betrokken. De Hortus in Leiden omdat Carolius Clusius daar de eerste tulpen aan Nederlandse grond toevertrouwde.
De Hortus in Limmen, omdat er een groot sortiment Darwintulpen op de tuin te vinden is. Deze groep werd eind 19e eeuw geïntroduceerd en heeft de Nederlandse tulpenteelt ingrijpend beïnvloed. Heel belangrijk in deze tentoonstelling is een foto-album uit 1875 met een gewicht van ruim 2,5 kg, mede veroorzaakt door een echt marmeren voorblad.

Omdat de bloembollensector van oudsher veel contacten met de Verenigde Staten heeft gehad en nog heeft, zal de tentoonstelling in januari worden geopend door de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, mevrouw Fay Hartog-Levin.

Bron: Vakwerk