Skip to main content

Boeren en tuinders moeten krachten duurzaam produceren kunnen bundelen

22 januari 2010

De overheid moet boeren en tuinders meer ruimte bieden voor afspraken over duurzaam produceren. Dat meldt Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO)-voorzitter Albert Jan Maat in een brief aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken.

De overheid zou de duurzame ontwikkeling in de markt volgens Maat meer moeten geleiden. Belemmeringen in de mededingingswetgeving op nationaal en internationaal niveau staan dat op dit moment nog te veel in de weg. `Wat wij willen, is dat het mogelijk wordt om in een keten, dus van boer of tuinder tot in supermarkt, afspraken te maken over hoe de kosten en marges verdeeld worden. Het moet niet zo zijn dat de kosten van duurzaam produceren alleen bij de boer of tuinder worden neergelegd. Want duurzaam ondernemen heeft zijn prijs`, aldus Maat.

Het is voor boeren en tuinders nog altijd niet duidelijk in hoeverre het is toegestaan om hun krachten te bundelen. Volgens LTO Nederland stamt de meeste mededingingswetgeving uit de tijd dat producenten nog voornamelijk moesten worden beschermd tegen oneerlijke concurrentie. Het bundelen van krachten is volgens Maat nodig om de kans van slagen van duurzaam ondernemen te vergroten.

 

 

Gebaseerd op: Trouw (19-1-2010)