Skip to main content

Kom kijken in Roelofarendsveen

Laat u op 4 april verrassen door een keur aan kuipplanten, perk- en potplanten, snijtulpen, freesia’s, pot-phalaenopsis, rozen en euphorbia. Bij Kom in de Kas in Roelofarendsveen ziet u daarnaast een stand waar historische groente- en bloemenrassen te koop zijn, kunt u dansen op de muziek van de Aarebeienplukkers en kunt u zelf aan de slag met een microscoop.

 

 

Veel bedrijven in Roelofarendsveen zijn gespecialiseerd in de teelt van snijbloemen uit bloembollen en potplanten. Er is dus volop te genieten van al het moois dat de glastuinbouw in de regio biedt. Tijdens Kom in de Kas is er van alles te doen en te zien voor jong en oud. Onder meer is er een stand waar tuinbouwzaden van historische groente- en bloemenrassen te koop zijn. De rijke tuinbouwhistorie van de streek laat ook de Historische Vereniging Oud-Alkemade zien aan de hand van een expositie van oude foto’s en tuinbouwmaterialen. De Leidse pluimvee- en konijnenvereniging is aanwezig met een informatiestand over bijzondere dierrassen en hun verzorging. Ook zijn hier eendagskuikens te bewonderen. 

Veel extra activiteiten

De dag wordt feestelijk geopend met muziek en een ballonnenoptocht. De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (de belangenvereniging van telers opgericht in 1860) verzorgt een tulpenshow. Bij de stand van de Groenvereniging Groei & Bloei kan de bezoeker bloemstukjes maken. Ook presenteert de vorig jaar opgerichte Stichting Platform Tuinbouw Veenstreek zich. De Stichting zet zich in voor de ontwikkeling van de glastuinbouw in het gebied.

 

Aarebeienplukkers

Leerlingen van het Wellant College in Aalsmeer geven doorlopend demonstraties bloemschikken. Voor kinderen is er onder andere een kleurplaten- en een ballonnenwedstrijd, een clown en een springkussen. De band Aarebeienplukkers zorgt voor de muzikale omlijsting. De Groene Hart Landwinkel zorgt voor de inwendige mens. Ook is tijdens de open dag De Googermolen opengesteld.

 

Zelf stekken en zaden raden

Een bezoek aan de open dag is niet compleet als niet ook Naktuinbouw aan de Sotaweg wordt bezocht. De feestelijke opening vindt plaats bij Naktuinbouw op 4 april om 10.00 uur. Naktuinbouw bewaakt de kwaliteit van uitgangsmateriaal, zowel nationaal als internationaal. Het thema van Kom in de Kas is dit jaar ‘Kom kijken hoe het werkt’. Zowel op de opengestelde bedrijven als bij Naktuinbouw is er veel te doen en te zien. Gedurende de hele dag zijn hier diverse activiteiten.

 

Microscoop

U kunt bij Naktuinbouw vooral zelf aan de slag, bijvoorbeeld met het enten van een boomstekje of het bekijken van laboratoriummateriaal door een microscoop. Ook kunt u  een foto laten maken in de fotostudio van de VKC (Vaste Keurings Commissie). Voor kinderen zijn er diverse activiteiten; zo kunnen zij hun eigen boon planten en raden welk zaad bij welke groente hoort. Voor studenten en docenten is deze Kom in de Kas een prima gelegenheid om kennis te maken met Naktuinbouw als stage- of werkplek.

 

Datum: 4 april

Openingstijden: 10.00 – 17.00 uur