Skip to main content

Krimp in mei drukt export bloemen en planten naar plus van 3%

20-06-2011

De exportwaarde van bloemen en planten is door een lichte krimp in mei met 1% teruggevallen tot een cumulatieve groei van 3%. In waarde komt de export tot en met mei uit op € 2,5 miljard.


De snijbloemenexport daalde in mei met 6% en noteert tot en met mei een toename van 2%, tot iets meer dan € 1,5 miljard. Met pot- en tuinplanten realiseerden exporteurs in mei een groei van 6% en tot en met mei een plus van 5%. In waarde is dit een totaal van € 1 miljard. Dit blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer. Het belangrijkste afzetgebied Duitsland staat in de min en de groei in Oost-Europa houdt aan.

Vorig jaar was de meimaand met een toename van 12% een van de betere maanden en tegen die achtergrond is de lichte daling van 1% tot € 553 miljoen geen verkeerde ontwikkeling. De inkoopwaarde van bloemen en planten lag vorig jaar als gevolg van de IJslandse gaswolk op een hoger niveau. Dit jaar is er sinds begin maart een druk op de prijzen. Het langdurig mooie voorjaarsweer schakelde in Noord-West Europa vraag uit, terwijl het aanbod van bloemen groter was. Dat kwam niet alleen door uitbreiding in Afrikaanse landen. Ook door de voorspoedige lokale productie in afzetgebieden en de sneller op gang gekomen aanvoer van Nederlandse buitenbloemen lag het aanbod hoger. De prijsdruk is in het plantensegment ook groter.

Consumentenvertrouwen
Het vertrouwen van consumenten in de economie is herstellende, maar nog altijd broos. Naar alle Zuid-Europese landen, die kampen met grote begrotingstekorten en een toenemende werkloosheid, is de bloemen- en plantenexport dit jaar gekrompen: Italië -4% tot € 137 miljoen, Spanje -4% tot € 43 miljoen, Portugal -23% tot € 16 miljoen, Griekenland -8% tot € 14 miljoen. Dit geldt ook voor Ierland: -2% tot € 24 miljoen.
Engeland daarentegen nam in waarde voor 6% meer aan bloemen en planten uit Nederland af, in totaal voor € 332 miljoen. De snijbloemenwaarde naar het Verenigd Koninkrijk steeg met 2% tot € 249 miljoen en die van de pot- en tuinplanten met 21% tot € 83 miljoen. De markt van deze tweede afnemer van de Nederlandse bloemisterijsector is moeizaam. Met name de traditionele groothandel heeft het moeilijk. Via het supermarktsegment worden weliswaar grote volumes verkocht, maar marges staan onder druk en eisen nemen toe.

Duitsland in de min
Na het eerste kwartaal dit jaar noteerde Duitsland, met een aandeel van 32% het belangrijkste land voor de bloemen- en plantenexport, een groei van 3%. Dit lag dit wel onder de gemiddelde totale toename die toen 5% was, maar de ontwikkeling was positief. Afgelopen april kromp de export naar Duitsland met 6% en in mei met 7%. De voorsprong is hierdoor omgeslagen in een daling met ruim 1% tot een waarde van € 819 miljoen. Bij de snijbloemen werd in mei 12% ingeleverd en tot en met mei 2%, tot een exportomzet van € 469 miljoen. In het pot- en tuiplantensegment was de afzet in mei vergelijkbaar met vorig jaar en ligt de waarde tot en met mei praktisch op hetzelfde niveau als in 2010. Exporteurs hopen op een herstel van de Duitse markt, maar de signalen die hierop wijzen zijn beperkt. In de verkoop via ketens is een verdere professionalisering ingezet, die niet gericht is op volume maar op verbetering van efficiency. Op termijn verstevigt dat de positie van de productgroep bloemen en planten in dit afzetkanaal.

Oost-Europa positief
Met Rusland als trekker blijft de bloemen- en plantenexport naar Oost-Europese bestemmingen zich positief ontwikkelen. Tot en met mei steeg de waarde naar Rusland met 29% tot € 93 miljoen. Tien jaar geleden lag het marktaandeel van Rusland nog op 2%, inmiddels is dit gestegen tot 3,7%. Het bloemenaandeel lag toen op 80% en dat ligt nu op 72%. Het merendeel van de Oost-Europese landen vertoont groei en deze markten zijn volop in ontwikkeling. De Nederlandse exporterende bloemen- en plantengroothandel stimuleert dit volop om de markt te vergroten.

Bron: Hortinews