Skip to main content

Meer kansen dan bedreigingen glastuinbouw Veenstreek

31 maart 2011

De toekomst voor de tuinbouw in Kaag en Braassem biedt veel gekende, maar nog veel meer ongekende mogelijkheden. Dat bleek tijdens de themabijeenkomst Ruimte en Innovatie, georganiseerd door het Platform Tuinbouw Veenstreek.

Uiteraard beziet de samenleving van Kaag en Braassem Ruimte en Innovatie vanuit andere perspectieven dan de tuinbouwsector, maar tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de kloof tussen tegenstrijdige en overeenkomstige belangen veel kleiner is dan gedacht.

‘Glastuinbouw is innovatie’. Wie Nico van Ruiten voorzitter van LTO Glaskracht Nederland woensdag 16 maart bij NAK Tuinbouw beluisterde, raakte onder de indruk van de innovatieve kracht van de glastuinbouw en de positieve effecten daarvan voor de samenleving. De wapenfeiten spreken voor zich. De Nederlandse tuinbouw wordt internationaal geroemd om de innovatieve kracht; of het nu gaat om substraatteelt, de teelt op steenwol of kokosmatten, of om automatisering en robotisering. ‘Met de vrijkomende warmte van datacenters kunnen kassen en woningen worden verwarmd.’

Van Ruiten benadrukte de duurzame spin-off van de Nederlandse glastuinbouw voor de samenleving. ‘Kassen als geluidsisolering langs de Nederlandse snelwegen.’ De beelden van geluidsisolerende glaswanden en glazen kantoorgebouwen langs de snelwegen die Van Ruiten toonde, zetten de aanwezigen aan het denken. De gedachte om kassen als geluidsisolering langs de snelwegen te zetten, bleek zo gek nog niet.

Combinatie

Van Ruiten richtte de focus op Kaag en Braassem. Bij de verschijning van kassen in het landschap ontstaat onmiddellijk het beeld van saaie eentonige kassenbouw. ‘Het kan ook anders’, benadrukte hij het belang van samenwerking tussen Glastuinbouw en Architectuur. Als voorbeeld toonde hij bijzondere architectuurvoorbeelden. Woonkassen, kantoorkassen, hotelkassen zijn allemaal complementaire mogelijkheden voor functionele glastuinbouw, landschapsverfraaiing, wooncomfort en duurzame energieontwikkeling. De helende werking van tuinbouwproducten wordt onderzocht. In bitterkomkommer schijnen werkzame stoffen tegen diabetes te zitten. ‘Tuinbouwproducten als grondstof voor medicijnen. Met innovatieve veredelingstechnieken is dat mogelijk, blijkt uit onderzoek van LTO Nederland. En de percelen waarop deze producten worden geteeld zijn economisch renderend op een veel kleinere schaalgrootte. Waarom geen combinatie van tuinbouw en het kweken van Koikarpers in onze waterrijke omgeving?’

De kansen voor de tuinbouw in Kaag en Braassem zijn ongekend en blijken vele malen groter dan de bedreigingen.