Skip to main content

Positief afzetbeeld veiling

9 februari 2012

Januari 2012 zorgde volgens veiling FloraHolland voor een positief afzetbeeld in vergelijking met vorig jaar: er werd totaal 5 procent meer omgezet. Bij 4,1 procent meer stuks was de middenprijs met 0,313 euro iets hoger.


Bij de snijbloemen groeide in januari met name het aanbod, terwijl de gemiddelde prijs ongeveer hetzelfde bleef. De snijbloemenomzet viel 4,7 procent hoger uit dan in januari 2011 bij 4,4 procent meer stelen. De middenprijs was met 0,208 euro iets hoger dan vorig jaar. Voor chrysanten viel de groeiende Russische en Engelse vraag gunstig uit; zowel tros- als pluischrysanten realiseerden aanzienlijk hogere middenprijzen dan in 2011.

Bij de kamerplanten was de prijsvorming verantwoordelijk voor de omzetgroei; het volume was hetzelfde. Met name ficus leek te profiteren van de actie ‘Kerstboom eruit, kamerplant erin’. Het aanbod was wat kleiner, maar de middenprijs was 40 cent hoger. De phalaenopsis-aanvoer nam toe met 10 procent, maar de markt kon dit hebben: de middenprijs viel met 4,148 euro ruim een kwartje hoger uit. Bij de overige orchideeĆ«n werd er fors meer aangevoerd – 19,4 procent meer – maar hier had de markt wel moeite mee. De prijs zakte bijna 35 cent.

Verder herstel Engelse markt
Wat de export betreft zag de veiling vooral interesse vanuit Rusland en Scandinaviƫ. Verder werd verder herstel op de Engelse markt geconstateerd, de Duitse markt echter bleef wat achter. Zuid-Europa heeft duidelijk te kampen met de gevolgen van de euro-crisis, zo meldt FloraHollland.