Skip to main content

Glastuinbouw maakt nieuwe afspraak met overheid over lagere CO2-uitstoot

31-01-2012

De CO2-uitstoot van de glastuinbouw daalt in de periode 2013 tot en met 2020 met ruim 20% tot 6,2 Megaton per jaar. Dat staat in een nieuwe afspraak tussen LTO Nederland, LTO Glaskracht Nederland, Productschap Tuinbouw en de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van Financiƫn.

De vaststelling van de jaarlijkse CO2-limiet is het sluitstuk van de ontwikkeling van het CO2-sectorsysteem glastuinbouw. Tot grote tevredenheid van sector en overheid, kan dit systeem nu in de praktijk van start, na jaren van voorbereiding. Ze geven hiermee een vervolg aan eerdere afspraken tussen sector en overheid die tot dusver ervoor zorgden dat de glastuinbouw in 2010 ruimschoots de doelen voor lagere CO2-emissie haalde.

Daling CO2-uitstoot

Via het CO2-sectorsysteem zal de CO2-uitstoot van de glastuinbouw jaarlijks dalen tot het doel van 6,2 Megaton per jaar in 2020. De vastgestelde sectorale emissieruimte wordt over individuele tuinbouwbedrijven verdeeld. Hun individuele emissieruimte neemt ieder jaar met circa 3% af. Slagen ze er in hun individuele emissie verder te verminderen, dan krijgen ze die extra reductie financieel beloond. Te hoge CO2-uitstoot wordt onderling verrekend tussen bedrijven. Wanneer de CO2-uitstoot van alle bedrijven samen hoger is dan de jaarlijkse sectorale limiet, dan betalen ondernemers voor de overschrijding aan de overheid.

Groene groei

Overheid en bedrijfsleven vinden invoering van prikkels voor energieverduurzaming en innovatieve energiesystemen op bedrijfsniveau van groot belang voor groene groei. Het CO2-sectorsysteem past hier perfect bij en draagt bij aan het halen van het Nederlandse CO2-doel. De overheid zal zich dan ook bij de Europese Commissie blijven inzetten voor een verlaagd energiebelastingtarief in de glastuinbouw.

De glastuinbouw nam het initiatief om het CO2-sectorsysteem samen met de overheid uit te werken. De overtuiging is dat dit de meest efficiƫnte en effectieve manier is om aan CO2-reductie te werken binnen de dynamische sector. De ondernemer kan zelf kiezen om te investeren in CO2-reductie of om te betalen voor een te hoge CO2-emissie. De sector vindt CO2-emissiereductie noodzakelijk voor het behoud en de versterking van de concurrentiepositie van de glastuinbouwsector en als weerwoord tegen hoge energieprijzen.