Skip to main content

Rode rozen niet aan te slepen

10 februari 2010

Niet alleen mensen op vrijersvoeten lopen zich warm voor Valentijnsdag. Deze week is het een topdrukte op de bloemenveilingen. Vooral rode rozen zijn niet aan te slepen.

In de week voor Valentijnsdag is de omzet in de veilingen zo’n 60 procent hoger dan in een gewone week. De populariteit van Valentijnsdag is hard gegroeid. Voor de bloemensector is 14 februari sinds 2000 de belangrijkste dag, vóór Moederdag, Kerstmis en Pasen.

Flora Holland verwacht dat op haar zes vestigingen de komende week ruim 95 miljoen rozen en ruim 100 miljoen tulpen voorbijkomen. De chrysant staat met 24 miljoen stuks op nummer drie. In totaal krijgen de veilingen deze week naar verwachting 300 miljoen bloemen en ruim 20 miljoen planten te verwerken. Veilingen en bloemenhandelaren huren komende week extra uitzendkrachten in om de piekdrukte aan te kunnen.

Voor de bloemensector is de groeiende populariteit van Valentijnsdag een mooie opsteker, ook omdat de gevers dan guller zijn dan op Moederdag. Veel Nederlandse kwekers hebben het vorig jaar niet gemakkelijk gehad, met hoge kosten voor energie en achterblijvende prijzen, onder andere doordat de export te lijden had van een relatief dure euro. ,,Voor Valentijn 2010 staan alle kwekers in de startblokken en zijn de verwachtingen positief”, meldt het Productschap Tuinbouw.

De verwachting is dat de prijzen ongeveer op hetzelfde niveau zullen liggen als vorige jaren. Het assortiment is breed en houdt ook rekening met een kleinere beurs. ,,Kiest de een voor die ene exclusieve dure roos van 1,20 meter, de ander koopt een mooi tulpenboeket of een lief klein plantje met hartjes”, zegt de woordvoerster van FloraHolland.