Skip to main content

Samenwerking Naktuinbouw en basisscholen

Samenwerking basisscholen en Naktuinbouw
Naktuinbouw heeft in samenwerking met basisscholen de Mariaschool, de Meerpaal en de Kinderbrug in de gemeente Kaag en Braassem een project uitgevoerd voor de leerlingen van groep 6. Het project met als doel om kinderen kennis te laten maken met de tuinbouw heeft vorig jaar voor het eerst plaatsgevonden en is zo goed bevallen dat het tweejaarlijks wordt herhaald met andere scholen uit de gemeente.

Naktuinbouw
Naktuinbouw is een organisatie die bedrijven helpt bij het in het verkeer brengen van betrouwbaar teeltmateriaal. Daarnaast houdt Naktuinbouw toezicht op het uitvoeren van de Zaaizaad- en plantgoedwet en Europese regelgeving bij bedrijven in de bloemisterij- groente en boomkwekerijsector. Het project met de basisschoolleerlingen werd door Naktuinbouw opgestart.

Start project
Het project startte op 3 september jl. met een bezoek van een Naktuinbouw-medewerker aan de scholen. Hierbij werd aan de leerlingen een uitleg gegeven over zaad: wat is de oorsprong, uit welke onderdelen bestaat zaad en hoe reageert zaad onder welke omstandigheden? Na de uitleg gingen de 83 leerlingen zelf aan het werk. Zij kregen potjes met aarde uitgereikt, waarin zij hun eigen erwtenbonen hebben gezaaid. De leerlingen hebben aanwijzingen gekregen hoe ze de plantjes het beste kunnen verzorgen en ze hielden een dagboekje bij over de voortgang.

Bezoek aan Naktuinbouw
Op 17 september jl. kwamen de 83 leerlingen op bezoek bij Naktuinbouw aan de Sotaweg in Roelofarendsveen. Na een korte presentatie over de werkzaamheden van Naktuinbouw en een uitleg over wat rassen zijn, kregen de leerlingen een uitgebreide rondleiding. Tijdens de rondleiding werd een bezoek gebracht aan de kassen, de bedrijfsschuur met machines, de Moederplantentuin, de zaadkamer (zadencollectie) en de proefvelden. De leerlingen waren zeer enthousiast.

Winnaar
Op donderdag 1 oktober zijn de gekweekte plantjes door twee keurmeesters van Naktuinbouw op de scholen gekeurd.
De leerlingen, die allen enthousiast aan het project meewerkten, ontvingen een attentie. Van elke groep werd één leerling aangewezen met het best verzorgde plantje en de mooiste aantekeningen die de hoofdprijs in ontvangst nam.