Skip to main content

Sierteelt in actie tegen verschraling sortiment

9 maart 2012

Een aantal veredelaars, telers, groothandelaren en bloemisten is begonnen met de actie ‘Stop de verschraling, red het assortiment’. Het doel: de bijzondere Nederlandse bloemen en planten redden van de ondergang.“Het gaat fout met ons bloemenland”, stellen de initiatiefnemers groothandelsvereniging VGB, LTO Groeiservice en bloemenexporteur Barendsen. En dat komt doordat het eens brede en diepe assortiment aan bloemen en planten aan het verschralen is. “Exclusieve producten, ooit de attractie van het Nederlandse aanbod, dreigen te verdwijnen.”

Veiling moet voortouw nemen
De initiatiefnemers vinden dat de bloemenveilingen het voortouw moeten nemen om de aanvoerafname van typisch Nederlandse producten te bestrijden. Daarnaast is ook de inbreng van groothandelaren, exporteurs, veredelaars en bloemisten essentieel om het totale assortiment bij de consument te laten komen.

Nicheproducten
Er moet betere communicatie komen over de nicheproducten, stellen de initiatiefnemers. “De namen van en informatie over nieuwe variëteiten bereiken nauwelijks de bloemist, laat staan de consument.” Daarnaast willen ze vraag naar en belangstelling voor bijzondere producten creëren bij consumenten door media-acties. De exclusieve soorten willen ze hoe dan ook behouden.

De opstellers van het manifest zoeken naar steun voor hun actie en roepen veredelaars, telers, groothandels en bloemisten op om het manifest ‘Stop de verschraling’ te ondertekenen (pdf).

Bron: VGB / LTO Groeiservice