Skip to main content

Hermans onder indruk van sierteelt

6 maart 2012

“De bedrijvigheid in de sierteeltsector in deze regio is indrukwekkend”, zei voorzitter Loek Hermans van Greenport Holland na afloop van zijn werkbezoek aan Greenport Aalsmeer op 5 maart. Hij werd ontvangen door onder meer burgemeester Pieter Litjens van Aalsmeer en bezocht kwekerij HPD/Vireõ Potplants in De Kwakel en exporteur DGI in Uithoorn.

“Ik kom snel terug om meer op te kunnen steken van met name de veredelingssector”, zegde hij de ontvangstdelegatie toe. Greenport Holland is de overkoepeling van de belangenvereniging van het tuinbouwbedrijfsleven. Hermans is hiervan voorzitter sinds vorig jaar. Greenport Aalsmeer is een van de zes officiële greenports in Nederland. Er zijn grote overeenkomsten tussen de greenports, maar ook opvallende verschillen. “Het mooie van een werkbezoek is, dat je dan nog meer oog krijgt voor de details”, aldus Hermans.

Tijdens het bezoek van HPD/Vireõ Potplants legden Herwin Boomkamp, Patrick Hogenboom en Martin Hogenboom het volledige proces van de productie en afzet van potrozen op dit 6,5 ha grote bedrijf uit. Maar ook de veredeling kwam aan de orde en wetgeving op het gebied van kwekers- en octrooirecht, de complexe automatisering en robotisering en de marktpositie in de Europese retail. “Een groot voordeel van vestiging in deze greenport en vlakbij FloraHolland is dat we heel snel kunnen inspelen op vragen uit de markt”, aldus Boomkamp. “Verder versterken de collegabedrijven in de productie, handel, logistieke en toelevering de cluster”, voegde burgemeester Litjens toe.

DGI in Uithoorn

Bij exporteur DGI (De Gooijer International) werd het bedrijfsproces uit de doeken gedaan door directeur Marius Dekker. Ook daar kwam een keur aan onderwerpen aan de orde. Hermans greep bij de afronding van de discussie de gelegenheid aan om enkele onderwerpen uit de uitvoeringsagenda van het topteam Tuinbouw en Uitgangsmaterialen aan de orde te stellen. Internationalisering, instroom van nieuw talent en nieuwe medewerkers en een breed en diep assortiment sierteeltproducten als unique selling point van Nederland als internationale draaischijf passeerden onder meer de revue. Namens Greenport Holland was ook Tara Kolk aanwezig bij het werkbezoek en naast Pieter Litjens de nieuwe programmamanager van Greenport Aalsmeer, Sander van Voorn. Het bedrijfsleven werd vertegenwoordigd door de gastheren van de bezochte bedrijven en door Coen Meijeraan (FloraHolland), André Smaal (Blooming Breeders) en Hermen de Graaf (Flower Mainport Aalsmeer).