Skip to main content

Supermarktomzet Nederland blijft groeien

4 augustus 2011

De bloemen- en plantenomzet in de Nederlandse supermarkten is in 2010 met 2 procent gegroeid. Dat blijkt uit de Retail Tour Nederland uitgevoerd door het Productschap Tuinbouw.

Het PT bracht het retaillandschap van onder meer Nederland in kaart. Daaruit blijkt dat de bloemist nog steeds het belangrijkste afzetkanaal vormt voor bloemen. Daarna volgt de supermarkt. Voor de planten is het tuincentrum in Nederland het belangrijkste afzetkanaal, maar ook de bloemist en de supermarkt zijn belangrijke spelers.

Vergeleken met de retail in Belgiƫ en Frankrijk is vooral de Nederlandse supermarktomzet van sierteeltproducten de laatste vijf jaar gegroeid. Steeds meer supers zijn bloemen en planten gaan verkopen. De Nederlandse groei betrof in 2010 totaal 2 procent. Ook in 2011 zet de groei volgens het PT door, onder meer door een topomzet in de periode rond Pasen.

Albert Heijn is marktleider in de verkoop van sierteeltproducten, gevolgd door Jumbo, C1000 en Deen. In de retail worden vooral monobossen verkocht. Met name Albert Heijn houdt zich hiermee bezig, vaak in combinatie met acties. Jumbo, Deen en C1000 zijn van de supermarkten de grootste verkopers van gemengde boeketten.