Skip to main content

Topvrouwen in tuinbouw Kaag en Braassem

16 juli 2014

Tuinbouwonderneemster Karin van der Eijk mag zich een jaar lang de ‘meest inspirerende tuinbouwvrouw’ van alle potplantenkwekerijen in Nederland noemen. De mede-eigenaar van VDE Plant in Woubrugge kreeg deze titel toegekend door de vakjury van de jaarlijkse telersverkiezing ‘Ranking the Grower’. Naast van der Eijk werd ook gemeentegenoot Kitty de Jong van Agrofleur Select in Roelofarendsveen gelauwerd. Zij behaalde een eervolle vijfde plaats in de categorie snijbloemenkwekerijen.

SONY DSC

Visie en lef
De genomineerde tuinbouwonderneemsters werden door de vakjury onder andere beoordeeld op hun visie, ambitie, lef om een eigen koers te volgen, behaalde resultaten en het vermogen om anderen te motiveren en inspireren. Dat Karin van der Eijk als een van de winnaressen uit de bus kwam, voelt als een groot compliment. ‘Zeker als je ziet hoeveel toponderneemster meedongen naar de titel. Als ik het juryrapport lees, word ik bijna verlegen’ vertelt ze.

Van der Eijk werd onder meer verkozen omdat zij al 23 jaar lang de scepter zwaait over de teelt van veertig verschillende soorten tropische potplanten en vernieuwingen en innovaties nooit uit de weg is gegaan. ‘Ik was 18 jaar toen ik mijn vader en oom uitkocht en mede-eigenaar werd van VDE Plant. In de loop van de jaren hebben we in de teelt veel veranderd. We zijn geautomatiseerd, hebben nieuwe klimaatbeheersing- en energietechnieken ingevoerd en zijn voortdurend op zoek naar interessante nieuwe soorten, zoals een plantenlijn met luchtzuiverende potplanten.’

Sterke sector
Volgens van der Eijk is het geen toeval dat er in de persoon van Kitty de Jong nog een tuinbouwonderneemster uit de gemeente Kaag en Braassem door ‘Ranking the Growers’ in de spotlights werd geplaatst. ‘De tuinbouw is in onze gemeente nog steeds een sterke en vooral ook toekomstgerichte sector. Een prachtige sector om in te werken en ondernemen. Daar moeten we trots op zijn en dat ook uitdragen. Onder meer om jonge mensen te blijven interesseren in ons vak.’

Kies uw favoriet
Uit de in totaal 42 genomineerde tuinbouwvrouwen van alle categorieën – bloemen, planten, groente en aardbeien – mag het (vak)publiek een overall winnaar kiezen. Iedereen die deze titel aan Karin van der Eijk en/of Kitty de Jong gunt, kan via de website rankingthegrower.nl of Twitter #rankingthegrower zijn stem uitbrengen.

De verkiezing ‘Ranking the Growers’ vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. In eerdere edities werd onder meer gezocht naar de meest ondernemende teler en de beste jonge teler. In 2011 behaalde Wesselman Flowers uit Roelofarendsveen de titel voor meest duurzame teler in de categorie bolgewassen.