Skip to main content

Vijf vragen aan Bram Bos – firma Bosdijk

Hoe zijn Bram Bos en zijn compagnon Jan van Dijk van de firma Bosdijk in Nieuwe Wetering de eerste golf van de coronacrisis doorgekomen, welke veranderingen zien zij in de afzetmarkt en wat verwachten zij van het komende tulpenseizoen? Op deze en twee andere vragen antwoordt Bram graag. 

1. Hoe zijn jullie als bedrijf het afgelopen half jaar doorgekomen?

Met uitzondering van maart eigenlijk best wel goed. We telen, naast tulpen, van april tot juli violieren en van juli tot november Trachelium. In april hebben we nog een poosje last gehad van de aanvoerbeperkingen, maar we zijn ook toen alles kwijtgeraakt voor redelijke prijzen. Daarna is het nog vrij lang heel erg goed geweest. Hoewel de hittegolf ons behalve een periode met mindere prijzen ook veel schade gebracht heeft (wat we nu aan het oogsten zijn bloeit erg ongelijk), zijn de prijzen wel heel hoog.

2. Wat is er in jullie beleving veranderd in de afzetmarkt?

Voor producten die bestemd zijn voor evenementen, bruiloften en verre markten is er minder vraag. De markt dichterbij heeft het juist heel goed gedaan, er zijn veel boeketten verkocht en onze bloemen passen daar goed in.

3. Hoe spelen jullie daarop in?

Daar spelen we eigenlijk niet op in, omdat we het geluk hebben dat het goed gaat. Maar ook omdat niemand weet hoe lang dit nog gaat duren en wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn. Voor ons is een harde Brexit waarschijnlijk ernstiger, maar ook dat weet nog niemand, en angst is een slechte raadgever. We hebben dit jaar wel veel meer op veiling Plantion geveild omdat de prijsvorming daar veel beter was dan voorgaande jaren.

4. Wat verwachten jullie van het komende tulpenseizoen?

Enerzijds verwachten we goede bollen met weinig zuur. Anderzijds verwachten en hopen we op een goed seizoen. We hebben het grootste deel voor een goede prijs verkocht voor afzet in Duitsland. Het moet daar dus ook niet uit de hand lopen met corona.

5. Wat mis je persoonlijk het meeste nu we weer in een halve lockdown zitten?

Aanvankelijk vond ik het wel fijn dat mijn agenda helemaal leeg was! Maar nu mis ik toch wel weer de hobbybijeenkomsten, zoals het klaverjassen bij de ijsclub. Dat de wintersport niet door zal gaan vind ik niet leuk, maar afgelopen zomer- en herfstvakantie hebben we een bijna normale vakantie kunnen vieren. Gelukkig kunnen we nog fietsen, al mag het nu wel weer een tijdje droog blijven.