Skip to main content

VGB: Export bloemen en planten 2010 valt toch tegen

2 januari 2011

De export van bloemen en planten is in 2010 toch onder eerdere verwachtingen gebleven. Er was wel sprake van een groei met circa 5%, maar dat was lager dan de 8% die zich in de loop van het jaar aftekende. Voorzitter Herman de Boon van de VGB, de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten, noemt het resultaat per saldo teleurstellend. Hij verwacht dat maximaal een omzet van 5,2 miljard euro zoals in 2008 wordt behaald, maar dat deze daar mogelijk nog onder blijft.


Vooral de vorst en de kou in heel Europa gedurende de maand december, met een fors tegenvallende afzet in de Kerstweek is volgens de VGB van invloed op het eindresultaat geweest. “De export van onze producten heeft zich nog niet geheel hersteld van de economische crisis”, constateert De Boon. Het rampjaar 2009 zorgde voor een absoluut dieptepunt.

Ook voor de kwekers heeft 2010 te weinig herstel opgeleverd, vindt De Boon. Door de bank genomen stegen de prijzen op de veiling met circa 6% voor snijbloemen en 2% voor planten, maar te weinig om de toegenomen kosten en de door de crisis opgelopen financiĆ«le achterstand te compenseren. “Ook voor onze importlanden, vooral in Afrika, was 2010 een beroerd jaar”, stelt De Boon. “Dat kwam vooral door de strenge winter daar aan het begin van het jaar en de in Europa tegenvallende afzet in december.”

Tot en met november steeg de totale export van bloemen en planten met 6,4%. De uitvoer naar Duitsland, de grootste Nederlandse exportmarkt, nam met 7,4% toe. De afzet op Oost-Europese markten trok relatief fors aan. De export naar Rusland steeg bijvoorbeeld met 13,8% in vergelijking met 2009. Het Verenigd Koninkrijk nam voor 7,0%, Frankrijk voor 3,9% en Italiƫ voor 0,8% meer af. Door de slechte decembermaand is dat allemaal nog wat lager geworden.

bron: VGB