Skip to main content

Winters weer drukt kersthandel in bloemen en planten

Sneeuw en gladheid berokkenen de Nederlandse export van bloemen en planten flinke schade. Dat stelt VGB, de brancheorganisatie voor de bloemengroothandel.

Kerst zorgt altijd voor een piek in de verkoop van sierteeltproducten, maar dit jaar gooit het weer roet in het eten. Volgens VGB-directeur Robert Roodenburg kunnen producten heel moeilijk naar grote markten als Duitsland, Oostenrijk en Engeland toe.

Vrachtwagens

Lijnrijder Henk Knipscheer, die bloemenwinkels in Duitsland bevoorraadt, wacht nog op een telefoontje om te horen of zijn vrachtwagens kunnen rijden. ‘Ze komen er niet doorheen’, zegt hij. ‘Sommige wegen zijn dicht, op andere staat 30, 40 kilometer file. Het is in jaren niet zo extreem geweest.’

Op Schiphol staan nog veel zendingen vast voor bestemmingen als Amerika en het Midden-Oosten. Harry Brockhoff van de Dutch Flower Group (DFG), de grootste exporteur in de sector constateert een grote schadepost. De afzet van snijbloemen was bij DGF vorige week 18% lager dan vorig jaar.

Luchtvervoer

Pakjesvervoerder DHL krabbelt in het luchtvervoer alweer op, aldus Ewout Blaauw. Het hoofdknooppunt Leipzig functioneert weer. De Belgische luchthaven Zaventem gaat gebukt onder een tekort aan ‘de-icing’-vloeistof, maar DHL, die daar zelf de vluchten afhandelt, heeft nog genoeg.

Op de weg komt DHL alsnog de problemen tegen. Grote vertragingen in Noord-Frankrijk, Oost-Europa en Engeland. Daar, en in Duitsland en Tsjechië voorziet DHL nog serieuze weercondities.