Skip to main content

Vrouwendag brengt roebels in het laatje

8 maart 2010

Internationale Vrouwendag, 8 maart, is dit jaar een kassucces. Voor exporteurs van bloemen zijn de dagen in de aanloop naar vrouwendag een toptijd.

8 maart internationale vrouwendag

In Oost-Europa is vrouwendag al sinds mensenheugenis een belangrijke feestdag. Vrouwen worden dan meer met bloemen en planten in het zonnetje gezet dan op Moederdag of Valentijnsdag.

In de Nederlandse bloemenveilingen ligt de omzet in de dagen naar vrouwendag dan ook zo’n 10 tot 15 procent hoger dan in andere weken. En dit jaar zijn ook nog eens de prijzen van onder andere tulpen en chrysanten beter dan bij de vorige vrouwendag.

Traditioneel wordt vrouwendag vooral gevierd in de landen van Polen tot in Oekraïne en volgens veilingorganisatie Flora Holland wordt het in Italië en andere Zuid-Europese landen steeds populairder.Tulpen, rozen, chrysanten en lelies, maar ook bloeiende planten zijn bij vrouwendag extra in trek. Bovendien is dit jaar de sering in opmars.

Beter weer, meer handel

Het weer in Oost-Europa is vorige week opgeklaard en dat helpt de bloemenhandel altijd een handje. Bovendien komt ook de markt- en de straathandel dan beter op gang. Het Productschap Tuinbouw spreekt over een ”opsteker”. Vorig jaar zat er bij alle economische tegenwind flink de klad in de handel met Oost-Europa, maar inmiddels is het vertrouwen van de Russische consument weer toegenomen, zijn de kredietmogelijkheden voor Nederlandse exporteurs verruimd en speelt de opgaande lijn in de koers van de roebel de Nederlandse bloemenhandel in de kaart.

Bron: ANP